About: Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The objective of this work was to study the cell cycle of three strains of lager yeast in relatio to the number of elevated cells in wort and utilization of main wort sugars. Yeast strains No. 2,7 and 95 (marked in accordance with RIBM 655 - Culture Collection of Brewing Yeasts) were used in the study. The experiments were carried out in pilot plant scale fermenter at the temperature of 13°C. The original gravity of wort was 12 % and the malt in grist was partly substituted by unmalted barley. During pilot plant fermentation were observed differences between the studied strains in rise number of elevated cells in wort. The strain No. 7 showed the shortest and fastest phase rise number of elevated cells in wort, next was strain No. 2. The strain No. 95 showed the slowest and longest phase rise number of elevated cells in wort, next was strain No. 2. The strain No. 95 showed the slowest and longest phase rise number of elevated cells in wort. These results were in correlation with wort sugar uptake rate (en)
  • V předložené práci byl sledován buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek a počet buněk ve vznosu během modelové fermentace. Šlo o kmeny č. 2, č. 7 a č. 95 označené podle sbírky VÚPS. Kvasnice byly odebrány v provozech tří velkých pivovarů a to po druhém provozním nasazení. Jako růstové médium byla použita mladina z provozu jednoho českého pivovaru. Původní koncentrace extraktu mladiny byla 12 % a část sladu v sypání byla nahrazena nesladovaným ječmenem. Kvašení probíhalo při 13 0C. Nejrychlejší vzestup počtu buněk ve vznosu byl pozorován u kmene č. 7, za kterým následoval kmen č. 2 a kmen č. 95. Rychlost nárůstu počtu buněk ve vznosu korelovala u sledovaných kmenů s rychlostí zkvašování sacharidů mladiny tedy metabolickou aktivitou. Sledováním procentuelního zastoupení buněk v jednotlivých fázích buněčného cyklu byla u všech kmenů určena maxima buněk v G2 a M fázi buněčného cyklu. Během prvních desítek hodin kvašení došlo k výraznému nárůstu procenta buněk v G2 a M fázi buněčného cyklu se zpoždě
  • V předložené práci byl sledován buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek a počet buněk ve vznosu během modelové fermentace. Šlo o kmeny č. 2, č. 7 a č. 95 označené podle sbírky VÚPS. Kvasnice byly odebrány v provozech tří velkých pivovarů a to po druhém provozním nasazení. Jako růstové médium byla použita mladina z provozu jednoho českého pivovaru. Původní koncentrace extraktu mladiny byla 12 % a část sladu v sypání byla nahrazena nesladovaným ječmenem. Kvašení probíhalo při 13 0C. Nejrychlejší vzestup počtu buněk ve vznosu byl pozorován u kmene č. 7, za kterým následoval kmen č. 2 a kmen č. 95. Rychlost nárůstu počtu buněk ve vznosu korelovala u sledovaných kmenů s rychlostí zkvašování sacharidů mladiny tedy metabolickou aktivitou. Sledováním procentuelního zastoupení buněk v jednotlivých fázích buněčného cyklu byla u všech kmenů určena maxima buněk v G2 a M fázi buněčného cyklu. Během prvních desítek hodin kvašení došlo k výraznému nárůstu procenta buněk v G2 a M fázi buněčného cyklu se zpoždě (cs)
Title
  • Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení
  • Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení (cs)
  • Wort sugars uptake rate and cell cycle of brewing yeast II. Cell cycle of three brewing yeast strains during pilot plant fermentation (en)
skos:prefLabel
  • Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení
  • Rychlost zkvašování sacharidů mladiny a buněčný cyklus pivovarských kvasinek II. Buněčný cyklus tří kmenů pivovarských kvasinek za podmínek modelového kvašení (cs)
  • Wort sugars uptake rate and cell cycle of brewing yeast II. Cell cycle of three brewing yeast strains during pilot plant fermentation (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/04:00012887!RIV/2005/MSM/223305/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 214-217
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300005)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7-8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 585377
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/04:00012887
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • brewing yeast;yeast strains;cell cycle (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A6C64CB50FFF]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Kvasný průmysl
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 50
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Novák, Jan
  • Fiala, Jaromír
  • Basařová, Gabriela
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0023-5830
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software