Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The impacts of chemical treatment and modified atmosphere on enzymatic changes in minimally processed apples were evaluated. Slices of apple cultivars Golden Delicious and Red Delicious were packed in plastic bags with modified atmospheres: 85% N2, 5% O2, 10% CO2 (MA) and 78% N2, 21% O2, 1% other gases (NA). The changes in colour, firmness, polyphenoloxidase activity, total phenols content and concentration of single phenols during storage were measured. It has been found that the effects of storage atmosphere and antioxidant treatment were not as important as the choice of apple cultivar. Red Delicious is a cultivar with high concentration of phenolic compounds and high activity of polyphenoloxidase; therefore it is difficult to limit the very fast enzymatic changes and subsequent discoloration. (en)
- V posledních letech pod vlivem trendu zdravého způsobu života vzrostl zájem o čerstvé minimálně opracované ovoce. Mezi minimálně opracovávané plodiny patří i jablka, jedno z nejvíce konzumovaného ovoce, která jsou zdrojem důležitých nutričních látek.Významným problémem při zpracování jablek je enzymové hnědnutí, ke kterému dochází vlivem opracování (loupání, krájení apod.). Intenzita enzymového hnědnutí je dána především aktivitou enzymu polyfenoloxidasy a obsahem fenolických látek jako substrátu. Během mechanických operací dochází k poškození buněčných struktur, uvolnění enzymu a jeho kontaktu s fenoly.(1) V této práci byl hodnocen vliv modifikované atmosfery a antioxidačního máčení na enzymové změny minimálně opracovaných jablek. Plátky jablečných odrůd Golden Delicious a Red Delicious byly baleny do plastových pytlů s modifikovanými atmosférami: 85% N2, 5% O2, 10% CO2 (MA) and 78% N2, 21% O2, 1% ostatní plyny (NA). Během skladování byly měřeny změny barvy, pevnosti, aktivita polyfenoloxidasy, obsah
- V posledních letech pod vlivem trendu zdravého způsobu života vzrostl zájem o čerstvé minimálně opracované ovoce. Mezi minimálně opracovávané plodiny patří i jablka, jedno z nejvíce konzumovaného ovoce, která jsou zdrojem důležitých nutričních látek.Významným problémem při zpracování jablek je enzymové hnědnutí, ke kterému dochází vlivem opracování (loupání, krájení apod.). Intenzita enzymového hnědnutí je dána především aktivitou enzymu polyfenoloxidasy a obsahem fenolických látek jako substrátu. Během mechanických operací dochází k poškození buněčných struktur, uvolnění enzymu a jeho kontaktu s fenoly.(1) V této práci byl hodnocen vliv modifikované atmosfery a antioxidačního máčení na enzymové změny minimálně opracovaných jablek. Plátky jablečných odrůd Golden Delicious a Red Delicious byly baleny do plastových pytlů s modifikovanými atmosférami: 85% N2, 5% O2, 10% CO2 (MA) and 78% N2, 21% O2, 1% ostatní plyny (NA). Během skladování byly měřeny změny barvy, pevnosti, aktivita polyfenoloxidasy, obsah (cs)
|
Title
| - Enzymatic changes in minimally processed apples (en)
- Enzymové změny minimálně opracovaných jablek
- Enzymové změny minimálně opracovaných jablek (cs)
|
skos:prefLabel
| - Enzymatic changes in minimally processed apples (en)
- Enzymové změny minimálně opracovaných jablek
- Enzymové změny minimálně opracovaných jablek (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/04:00012780!RIV/2005/MSM/223305/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/04:00012780
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - apple;modified atmosphere;enzymatic changes (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - XXXV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Opatová, Hana
- Schovánková, Jana
- Cocci, E.
- Dalla Rosa, M.
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |