Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Determination of furanocoumarin levels in stored vegetables (en)
- Furanokumariny patří mezi přírodní toxiny (fytoalexiny), vyskytující se zejména v rostlinách čeledi Rutaceae (citrusové plody), Apiceae a Umbelliferae (pastinák, celer, mrkev) a Moraceae (fíky). Distribuce těchto látek v jednotlivých částech rostlin nenírovnoměrná, vyšší obsahy jsou v listech a zelených částech rostlin. Hladiny v plodech, kořenech a bulvách jsou často výrazně nižší. Obsah furanokumarinů však vlivem stresových faktorů (např. mechanické poškození, napadení plísněmi a v některých případe ch obdobný efekt mohou vyvolat i aplikované pesticidní přípravky) někdy narůstá až o řád. Furanokumariny pravděpodobně přispívají k odolnosti rostlin vůči chorobám a škůdcům, u savců však mohou působit fototoxicky (expozice UV záření). Některé sloučeniny jsou podezřelé z karcinogenity, za účinku UV záření mohou vytvářet adukty s DNA. V námi realizované studii byly sledovány hladiny furanokumarinů ve vzorcích celeru skladovaných po dobu 4 měsíců. Relativně vysoký nárůst těchto toxinů byl zaznamenán
|
Title
| - Determination of furanocoumarin levels in stored vegetables (en)
- Sledování hladin furanokumarinů ve skladované zelenině - sborník
- Sledování hladin furanokumarinů ve skladované zelenině - sborník (cs)
|
skos:prefLabel
| - Determination of furanocoumarin levels in stored vegetables (en)
- Sledování hladin furanokumarinů ve skladované zelenině - sborník
- Sledování hladin furanokumarinů ve skladované zelenině - sborník (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60461373:22330/03:00008875!RIV/2004/MSM/223304/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60461373:22330/03:00008875
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - furanocoumarins, celeriac, HPLC/MS, GC/MS (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník - XXXIV. Symposium o nových směrech výroby a hodnocení potravin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Hajšlová, Jana
- Schulzová, Věra
- Botek, Petr
- Peroutka, Radek
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav potravinářského průmyslu
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |