About: Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Byl sledován vliv koncentrace mléčných bílkovin na reologické vlastnosti karagenanu v permeátu (0,1 - 0,8 hm.% karagenanu) a v retentátu mléka (0,1 - 0,5 hm.% karagenanu) po ultrafiltraci mléka na koncentrační faktor 1 - 3. Byly hodnoceny reologické vlastnosti vzniklých gelů oscilační reometrií a pevnost gelu penetrometricky. Gely karagenanu v substrátech mléka se chovají jako viskoelastické látky. Karagenan o nízké koncentraci tvořil v permeátu velmi slabý gel s nízkým paměťovým (elastickým) modulem G'a vysokým fázovým posunem. Za přítomnosti mléčných bílkovin fázový posun klesl (tg d ~ 0,12 ) a nevykazoval průkaznou závislost na koncentraci bílkovin a karagenanu, zvýšený podíl viskozní složky byl pozorován pouze při nižším obsahu bílkovin (2,8 % kas einu) a nejnižší koncentraci karagenanu (0,1 %). Paměťový (elastický) modul G' vykazoval lineární závislost na koncentrací karagenanu a kvadratickou závislost na obsahu bílkovin. S vyšší koncentrací karagenanu lineárně rostla pevnost gelu a zvyšovala se
  • The influence of concentration of milk proteins on rheological properties of carrageenan in permeate (0.1 - 0.8 % w/w of carrageenan) and in retentate in three concentration factors 1, 2 and 3 (0.1 - 0.5 % w/w of carrageenan) was studied. Permeate and retentate were prepared by ultrafiltration of homogenized milk. The rheological properties and stiffness of formed gels were measured by dynamic oscillating rheometry and penetration, respectively. Gels of carrageenan in milk substrates were assessed to have viscoelastic properties. Low concentrations of carrageenan in permeate formed very weak gels with low storage (elastic) modulus G' and high phase shift angle d. Phase shift angle decreased in the presence of milk proteins (tg d ~ 0.12) and did not show conclusive denpendence on concentrations of proteins and carrageenan. Higher proportion of viscosity part was only observed with lower content of proteins (2.8 % w/w of casein) and the lowest concentration of carrageenan (0.1 % w/w). Storage (elastic) (en)
Title
  • Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce.
  • Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce. (cs)
  • Influence of concentration of protein on rheological properties of gels of carrageenan in milk (en)
skos:prefLabel
  • Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce.
  • Vliv koncentrace bílkovin na reologické vlastnosti gelů karagenanu v mléce. (cs)
  • Influence of concentration of protein on rheological properties of gels of carrageenan in milk (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22330/03:00008546!RIV/2004/MSM/223304/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 203;208
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 223300004)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 633321
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22330/03:00008546
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Carrageenan; Milk proteins; Rheological properties (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BEE660C9288F]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník - MLÉKO A SÝRY 2003
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Štětina, Jiří
  • Kánský, Jiří
  • Trčková, Jana
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemická
https://schema.org/isbn
  • 80-86238-31-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22330
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 46 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software