About: Sledování stárnutí pečiva pomocí skenovací elektronové mikroskopie a rentgenové difrakční analýzy     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Stárnutí pečiva je komplexní proces, který probíhá po upečení a během skladování pečiva. Termín stárnutí se vztahuje zejména ke změnám ve struktuře střídy pečiva (zvýšení tuhosti a drobivosti). Hlavní příčinou stárnutí pečiva je retrogradace škrobu, přesněji rekrystalizace amylopektinu. Dalším aspektem stárnutí je distribuce vlhkosti v pečivu. Praktické zkoušky byly zaměřeny na testování různých typů zlepšujících přípravků sloužících ke zpomalení stárnutí a prodloužení životnosti běžného a jemného pečiva. Pomocí skenovací elektronové mikroskopie byly pozorovány změny tvaru škrobových zrn a struktury lepku ve střídě stárnoucího pečiva. Ke sledování rozsahu změn v krystalinitě amylopektinu během stárnutí pečiva byla použita rentgenová difrakční analýza.
  • Stárnutí pečiva je komplexní proces, který probíhá po upečení a během skladování pečiva. Termín stárnutí se vztahuje zejména ke změnám ve struktuře střídy pečiva (zvýšení tuhosti a drobivosti). Hlavní příčinou stárnutí pečiva je retrogradace škrobu, přesněji rekrystalizace amylopektinu. Dalším aspektem stárnutí je distribuce vlhkosti v pečivu. Praktické zkoušky byly zaměřeny na testování různých typů zlepšujících přípravků sloužících ke zpomalení stárnutí a prodloužení životnosti běžného a jemného pečiva. Pomocí skenovací elektronové mikroskopie byly pozorovány změny tvaru škrobových zrn a struktury lepku ve střídě stárnoucího pečiva. Ke sledování rozsahu změn v krystalinitě amylopektinu během stárnutí pečiva byla použita rentgenová difrakční analýza. (cs)
  • Staling is a complex process that starts immediately after bread baking when products are cooled. It can be described as common result of physical, chemical and sensorial changes affecting the consumer's acceptability of baked product. A retrogradation or recrystallization of starch granules is supposed as a main reason of staling. The study about staling of wheat bakery products was carried out in co-operation with ICT Prague and industrial Czech bakery MILLBA-CZECH. (en)
Title
  • Sledování stárnutí pečiva pomocí skenovací elektronové mikroskopie a rentgenové difrakční analýzy
  • Sledování stárnutí pečiva pomocí skenovací elektronové mikroskopie a rentgenové difrakční analýzy (cs)
  • Monitoring aging baking using scanning electron microscopy and X-ray diffraction analysis (en)
skos:prefLabel
  • Sledování stárnutí pečiva pomocí skenovací elektronové mikroskopie a rentgenové difrakční analýzy
  • Sledování stárnutí pečiva pomocí skenovací elektronové mikroskopie a rentgenové difrakční analýzy (cs)
  • Monitoring aging baking using scanning electron microscopy and X-ray diffraction analysis (en)
skos:notation
  • RIV/60461373:22310/14:43899308!RIV15-MSM-22310___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 45278
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461373:22310/14:43899308
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • staling; bakery improvers; bakery products (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [AE9B19913ADE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Litoměřice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ústí nad Labem
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Mikroskopie a nedestruktivní zkoušení materiálů NDT 2014
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Maixner, Jaroslav
  • Sluková, Marcela
  • Michalcová, Alena
  • Kubín, Miroslav
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Univerzita Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7414-755-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 22310
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software