About: Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963). Mezi sociálním uměním a magickým realismem     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Monografická publikace věnovaná životu a dílu Vlasty Vostřebalové Fischerové (1898 – 1963) vychází u příležitosti souborné výstavy této umělkyně v Moravské galerii v Brně. Vlasta Vostřebalová Fischerová: Mezi sociálním uměním a magickým realismem je jednou z mála monografií, jež splácejí dluh ženským osobnostem českého moderního umění a pokoušejí se ukázat modernismus jako komplikovanější a mnohoznačnější strukturu, než jaká ovládá většinu kanonizovaných uměnovědných textů věnovaných období první poloviny 20. století. Dílo Vlasty Vostřebalové Fischerové bylo omezeno necelými dvaceti lety aktivní tvůrčí činnosti, ale na české meziválečné scéně patřilo k nejosobitějším projevům „nových realismů“. Autorka vycházela z epické dramatičnosti wolkerovské linie proletářského umění a s velkou dávkou fantazie a bizarní poetiky zachycovala lidské odcizení a mezní situace moderního života. V jejím díle se mísí všednodenní náměty s fantaskní poetikou a palčivou groteskností a sociální apel mnoha jejích prací na druhé straně vyvažuje intimita, hraničící s introvertností. Na této zvnitřnělé, místy až halucinační dimenzi její práce se mimo jiné podepsal její soukromý život: krátké, avšak nepříliš šťastné manželství s významným českým literátem a překladatelem Otokarem Fischerem. Publikace se rovněž věnuje dosud neprobádané práci Vlasty Vostřebalové Fischerové na poli architektury a zpřístupňuje autorčinu rozsáhlou korespondenci adresovanou Otokaru Fischerovi.
  • Monografická publikace věnovaná životu a dílu Vlasty Vostřebalové Fischerové (1898 – 1963) vychází u příležitosti souborné výstavy této umělkyně v Moravské galerii v Brně. Vlasta Vostřebalová Fischerová: Mezi sociálním uměním a magickým realismem je jednou z mála monografií, jež splácejí dluh ženským osobnostem českého moderního umění a pokoušejí se ukázat modernismus jako komplikovanější a mnohoznačnější strukturu, než jaká ovládá většinu kanonizovaných uměnovědných textů věnovaných období první poloviny 20. století. Dílo Vlasty Vostřebalové Fischerové bylo omezeno necelými dvaceti lety aktivní tvůrčí činnosti, ale na české meziválečné scéně patřilo k nejosobitějším projevům „nových realismů“. Autorka vycházela z epické dramatičnosti wolkerovské linie proletářského umění a s velkou dávkou fantazie a bizarní poetiky zachycovala lidské odcizení a mezní situace moderního života. V jejím díle se mísí všednodenní náměty s fantaskní poetikou a palčivou groteskností a sociální apel mnoha jejích prací na druhé straně vyvažuje intimita, hraničící s introvertností. Na této zvnitřnělé, místy až halucinační dimenzi její práce se mimo jiné podepsal její soukromý život: krátké, avšak nepříliš šťastné manželství s významným českým literátem a překladatelem Otokarem Fischerem. Publikace se rovněž věnuje dosud neprobádané práci Vlasty Vostřebalové Fischerové na poli architektury a zpřístupňuje autorčinu rozsáhlou korespondenci adresovanou Otokaru Fischerovi. (cs)
  • This monograph is dedicated to life and work of Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898–1963) and published on the occasion of the artist’s retrospective in the Moravian Gallery in Brno. Vlasta Vostřebalová Fischerová: Between Social Art and Magical Realism is one of a few monographs to redress the gender balance towards outstanding female exponents of Czech modern art. It presents modernism as a more complex and ambivalent structure than the version that has dominated much of the canon of art-history articles and publications addressing the first half of the 20th century. The work of Vostřebalová Fischerová work was limited to hardly twenty creative years, but it contains some of the most distinctive expressions of interwar Czech art. Vostřebalová Fischerová’s paintings and drawings arise out of the epic drama of proletarian art championed, in the Czech cultural milieu, by the poet Jiří Wolker. The painter encapsulated human estrangement and the crises of human life with considerable imagination and bizarre poeticism. Her work blends poignant social criticism with the grotesque, combining social issues with intimacy and introversion. This introverted, at moments almost hallucinatory atmosphere of her work was, besides other things, influenced by a short but not very happy marriage with an important Czech writer and translator, Otokar Fischer. The monograph also includes a completely unknown architectural work of Vostřebalová Fischerová as well as her extensive correspondence addressed to O. Fischer. (en)
Title
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963). Mezi sociálním uměním a magickým realismem
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963). Mezi sociálním uměním a magickým realismem (cs)
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963. Between Social Art and Magical Realism) (en)
skos:prefLabel
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963). Mezi sociálním uměním a magickým realismem
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963). Mezi sociálním uměním a magickým realismem (cs)
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963. Between Social Art and Magical Realism) (en)
skos:notation
  • RIV/60461071:_____/13:#0000334!RIV14-MSM-60461071
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 114292
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461071:_____/13:#0000334
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • women’s art history; Czech modernism; social art; magical realism; functionalist architecture; feminism; Vlasta Vostřebalová Fischerová (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [77D500E63786]
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vlasta Vostřebalová Fischerová (1898 – 1963). Mezi sociálním uměním a magickým realismem
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...v/pocetStranKnihy
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pachmanová, Martina
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Moravská galerie v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7027-267-1
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software