About: Prostor k rozlišení     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V roce 1960 poslal filozof Jan Patočka historiku umění Václavu Richterovi dárek k narozeninám. Nebylo jím nic jiného než speciálně pro tuto příležitost napsané pojednání o prostoru. Patočka i Richter, ač představitelé rozdílných oborů, se dlouhodobě a ve vzájemné diskuzi zabývali společnou otázkou: co je to prostor? K rozvinutí mezioborové debaty na toto téma tehdy chyběla vhodná platforma, a tak jejich úvahy o prostoru namísto veřejné diskuze přijaly soukromou až intimní formu narozeninového dárku. Podobně tomu bylo i v dalších případech. Téma prostoru se stalo během 60. let aktuální v různých oborech a jejich zástupci ho mezi sebou konzultovali. Výsledkem se ale nestala oficiální konference, výstava nebo sborník, ale pouhé útržky osobních rozhovorů, deníkových záznamů nebo dárků k narozeninám. Cílem příspěvku bude sestavení těchto efemérních fragmentů, dodatečné vytvoření platformy pro diskuzi na téma prostor, která se ve své době nemohla oficiálně odehrát, ačkoli byla virtuálně přítomná.
  • V roce 1960 poslal filozof Jan Patočka historiku umění Václavu Richterovi dárek k narozeninám. Nebylo jím nic jiného než speciálně pro tuto příležitost napsané pojednání o prostoru. Patočka i Richter, ač představitelé rozdílných oborů, se dlouhodobě a ve vzájemné diskuzi zabývali společnou otázkou: co je to prostor? K rozvinutí mezioborové debaty na toto téma tehdy chyběla vhodná platforma, a tak jejich úvahy o prostoru namísto veřejné diskuze přijaly soukromou až intimní formu narozeninového dárku. Podobně tomu bylo i v dalších případech. Téma prostoru se stalo během 60. let aktuální v různých oborech a jejich zástupci ho mezi sebou konzultovali. Výsledkem se ale nestala oficiální konference, výstava nebo sborník, ale pouhé útržky osobních rozhovorů, deníkových záznamů nebo dárků k narozeninám. Cílem příspěvku bude sestavení těchto efemérních fragmentů, dodatečné vytvoření platformy pro diskuzi na téma prostor, která se ve své době nemohla oficiálně odehrát, ačkoli byla virtuálně přítomná. (cs)
  • In 1960, the philosopher Jan Patočka sent the art historian Václav Richter a birthday present. The present consisted of a treatise on space written especially for the occasion. Despite working in different fields, Patočka and Richter shared a long-standing interest in the nature of space, which was common topic of their discussions. Since there was no convenient platform for an inter-disciplinary debate on the topic, their ruminations never developed into a public discussion, but instead assumed the private, even intimate, form of a birthday present. A similar pattern apllied elsewhere, too. The subject of space had become a relevant topic of discussion in various fields of research in Czechoslovakia in the 1960s. These discussion did not lead to any conference, exhibition, or anthology, but lingered in the form of private conversations, diary entries, and birthday presents. The aim of this essay is to assemble these ephemeral fragments and to create a post-factum platform for a discussion of space, which could not take place openly at its proper time, yet has continued to have a kind of virtual existence. (en)
Title
  • Prostor k rozlišení
  • Prostor k rozlišení (cs)
  • Tracing Space (en)
skos:prefLabel
  • Prostor k rozlišení
  • Prostor k rozlišení (cs)
  • Tracing Space (en)
skos:notation
  • RIV/60461071:_____/13:#0000316!RIV14-MSM-60461071
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 14
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 100469
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461071:_____/13:#0000316
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • philosophy; phenomenology; Jan Patočka; space; sculpture; architecture; theory of architecture; art history (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [19B273AA7EBA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sešit pro umění, teorii a příbuzné zóny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Wollner, Jan
issn
  • 1802-8918
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software