About: Design Theory and Practice from the Modernist Perspective     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Workshop Teorie a praxe designu z pohledu dědictví modernismu vedený významným norským historikem a teoretikem designu českého původu prof. Janem Michlem (Vysoká škola architektury a designu, AHO, Oslo) se zaměřil na kritické vyrovnávání se s dědictvím modernismu v současné teorii a praxi designu. Workshop byl členěn na dopolední přednášky a odpolední semináře a byl určen studentům navazujícího magisterského a doktorského programu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Byl tematicky rozdělen do pěti bloků: 1) Modernismus jako posedlost historií, aneb sto let práce pro fiktivního klienta; 2) Realistické teorie designu na konci 20. a začátku 21. století. Přehled a diskuse neideologických teorií designu, převážně z angloamerického světa posledních padesáti let; 3) Pojmy potřeba a funkce jako východiska designu. Diskuze problematických pojmů z hlediska modernistické teorie designu, z hlediska současných socialisticky orientovaných kritik kapitalistické společnosti, a z hlediska dnešních kritických pohledů na modernismus; 4) Myšlenka inteligentního designu v přírodě a v lidské společnosti; 5) Design a humor. Designérská práce jako „místo“ veřejného zájmu.
  • Workshop Teorie a praxe designu z pohledu dědictví modernismu vedený významným norským historikem a teoretikem designu českého původu prof. Janem Michlem (Vysoká škola architektury a designu, AHO, Oslo) se zaměřil na kritické vyrovnávání se s dědictvím modernismu v současné teorii a praxi designu. Workshop byl členěn na dopolední přednášky a odpolední semináře a byl určen studentům navazujícího magisterského a doktorského programu na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze. Byl tematicky rozdělen do pěti bloků: 1) Modernismus jako posedlost historií, aneb sto let práce pro fiktivního klienta; 2) Realistické teorie designu na konci 20. a začátku 21. století. Přehled a diskuse neideologických teorií designu, převážně z angloamerického světa posledních padesáti let; 3) Pojmy potřeba a funkce jako východiska designu. Diskuze problematických pojmů z hlediska modernistické teorie designu, z hlediska současných socialisticky orientovaných kritik kapitalistické společnosti, a z hlediska dnešních kritických pohledů na modernismus; 4) Myšlenka inteligentního designu v přírodě a v lidské společnosti; 5) Design a humor. Designérská práce jako „místo“ veřejného zájmu. (cs)
  • The workshop Design Theory and Practice from the Modernist Perspective lead by an important Norwegian design historian and theorist of Czech origin, Prof. Jan Michl (Academy of Architecture and Design, Oslo), was focused on critical revision of modernism in contemporary design theory and practice. It was structured into morning lectures and afternoon seminars, and was part of the curriculum of follow-up MA and Ph.D. program at the Academy of Arts, Architecture, and Design in Prague. The workshop was thematically divided into five blocks: 1) Modernism as an obsession by history – One hundred years of work for an imaginary client; 2) Realistic theories of design at the end of the 20th and the beginning of the 21st century. Survey of “non-ideological” theories of design, mostly from the Anglo-Saxon world; 3) Concepts of need and function as motors of design: Discussion of problematic terms from the perspective of modernist design, of contemporary socialistically oriented critiques of capitalist society, and, last but not least, of today’s critical revisions of modernism; 4) Intelligent design in nature and human society; 5) Design and humor: The designers’ work as a “site” of public interest. (en)
Title
  • Design Theory and Practice from the Modernist Perspective (en)
  • Teorie a praxe designu z pohledu dědictví modernismu
  • Teorie a praxe designu z pohledu dědictví modernismu (cs)
skos:prefLabel
  • Design Theory and Practice from the Modernist Perspective (en)
  • Teorie a praxe designu z pohledu dědictví modernismu
  • Teorie a praxe designu z pohledu dědictví modernismu (cs)
skos:notation
  • RIV/60461071:_____/12:#0000294!RIV13-MSM-60461071
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • V
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 173794
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60461071:_____/12:#0000294
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • design; Jan Michl (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BAC559A678F1]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/statKonaniAkce
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pachmanová, Martina
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/ukonceniAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 67 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software