About: Germination of Onion Seeds after Application of Brassinolid at Optimum and Reduced Moisture Conditions     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem této práce bylo sledovat působení syntetického brassinolidu (analogu k 24–epibrassinolidu) jako růstového stimulátoru podporujícího klíčení a prostředku ke zvýšení odolnosti klíčícího osiva k vodnímu stresu. Bylo použito dvou odrůd cibule kuchyňské (´Alice´, ´Lusy´), které byly ošetřeny namočením do vodného roztoku syntetického brassinolidu v koncentracích 1.10-5 mol.l-1, 1.10-7 mol.l-1 , 1.10-9 mol.l-1 a 1.10-11 mol.l-1. Jako neošetřená kontrola byl proveden výsev suchého osiva a osiva ošetřeného pouze vodou. Pro klíčení v laboratoři byly navozeny optimální a deficitní vlhkostní podmínky. Po dobu 19 dní byl pravidelně sledován počet vyklíčených semen. Ošetření mělo vliv na klíčivost osiva převážně v prvních dnech klíčení. V případě deficitních vláhových podmínek se při počítání provedeném 6. den ukázal pozitivní vliv ošetření brassinolidem o koncentraci 1.10-9 mol.l-1 a 1.10-11 mol.l-1 u odrůdy ´Alice´ oproti suchému osivu a osivu ošetřenému pouze vodou. V případě odrůdy ´Lusy´ tento vliv
  • Cílem této práce bylo sledovat působení syntetického brassinolidu (analogu k 24–epibrassinolidu) jako růstového stimulátoru podporujícího klíčení a prostředku ke zvýšení odolnosti klíčícího osiva k vodnímu stresu. Bylo použito dvou odrůd cibule kuchyňské (´Alice´, ´Lusy´), které byly ošetřeny namočením do vodného roztoku syntetického brassinolidu v koncentracích 1.10-5 mol.l-1, 1.10-7 mol.l-1 , 1.10-9 mol.l-1 a 1.10-11 mol.l-1. Jako neošetřená kontrola byl proveden výsev suchého osiva a osiva ošetřeného pouze vodou. Pro klíčení v laboratoři byly navozeny optimální a deficitní vlhkostní podmínky. Po dobu 19 dní byl pravidelně sledován počet vyklíčených semen. Ošetření mělo vliv na klíčivost osiva převážně v prvních dnech klíčení. V případě deficitních vláhových podmínek se při počítání provedeném 6. den ukázal pozitivní vliv ošetření brassinolidem o koncentraci 1.10-9 mol.l-1 a 1.10-11 mol.l-1 u odrůdy ´Alice´ oproti suchému osivu a osivu ošetřenému pouze vodou. V případě odrůdy ´Lusy´ tento vliv (cs)
  • The aim of this work was to investigate the effect of synthetic brassinolide (equivalent to 24-epibrassinolid) as a growth stimulant promoting the germination and as a tool for increasing the seeds´ tolerance to water stress. There were used 2 varieties of onion (´Alice´, ´Lusy´). The seeds were treated with solution of brassinolid (concentrations were 10-5 M, 10-7 M, 10-9 M and 10-11 M). Untreated seeds and seeds treated with destilled water only were used as dry control (S) and wet control (M). The optimum (OPT) and deficit (STR) conditions for germination were prepared in the laboratory. The number of germinated seeds was monitored regularly for 19 days. The positive effect of the treatment with brassinolide (10 -9 M and 10 -11 M) was showed the sixth day in the variety 'Alice' compared to dry seeds and seeds treated with water only. This effect was not significant in case of variety 'Lusy'. The treatment with brassinolide with concentration of 10-5 M had inhibitory effect. The result (en)
Title
  • Germination of Onion Seeds after Application of Brassinolid at Optimum and Reduced Moisture Conditions (en)
  • Klíčení osiva cibule kuchyňské po aplikaci brassinolidu při optimální a při snížené vlhkosti.
  • Klíčení osiva cibule kuchyňské po aplikaci brassinolidu při optimální a při snížené vlhkosti. (cs)
skos:prefLabel
  • Germination of Onion Seeds after Application of Brassinolid at Optimum and Reduced Moisture Conditions (en)
  • Klíčení osiva cibule kuchyňské po aplikaci brassinolidu při optimální a při snížené vlhkosti.
  • Klíčení osiva cibule kuchyňské po aplikaci brassinolidu při optimální a při snížené vlhkosti. (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/13:62150!RIV14-MSM-41210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81110), Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 82719
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/13:62150
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • seed, vegetable, onion, 24 – epibrassinolid, water stress (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [095AE739D6AB]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Osivo a sadba, XI. Odborný a vědecký seminář 7. února 2013.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Koudela, Martin
  • Doležalová, Jitka
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000319748800030
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 9788021323582
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software