About: Comparison of rabbit and nutria meat quality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of study was to compare slaughter parameters and meat quality of standard nutria with a Czech White rabbit breed. Nutrias were fattened up to 8 months of age, rabbits to 90 days of age under defined conditions with feeding each specific type of feed mixture for each species. The results of our study show that rabbits have significantly higher dressing out percentage (P?0.001 60.18. and 55.74 %). On the other hand, in nutrias a significantly lower proportion of renal fat (P?0.044) was detected compared to rabbits. The nutria thigh meat was significantly lower in crude protein content (P?0.004). Total cholesterol content was significantly lower (P?0.001) in nutrias (60 mg/100 g) as compared to rabbit meat (92 mg/100 g). Nutrias meat had lower L * (P?0.003) value, expressing lightness of meat and which proved darker meat than meat of rabbits. Nutria also had a significantly lower proportion of monounsaturated fatty acids (P?0.001), however the proportion of polyunsaturated fatty acids (P?0.031), (en)
  • Cílem sledování bylo porovnání masné užitkovosti a kvality masa standardních nutrií s čistokrevným plemenem králíků český albín. Nutrie (20 ks) byly vykrmovány do 8 měsíců věku, králíci do 90 dnů věku (36 ks) v definovaných podmínkách a při použití pro každý druh specifických kompletních krmných směsí. Z výsledků našeho sledování je patrné, že králíci měli průkazně vyšší jatečnou výtěžnost (P ? 0,001; 60,18 vs. 55,74 %). Naproti tomu měly nutrie v porovnání s králíky signifikantně nižší podíl ledvinového tuku (P ? 0,044). Dále byl ve stehenním svalstvu nutrií zaznamenán signifikantně nižší obsah dusíkatých látek (P ? 0,004). Obsah celkového cholesterolu byl signifikantně nižší u nutrií než v mase králíků (P ? 0,001; 60 vs. 92 mg/100 g masa). Maso nutrií mělo oproti králíkům také nižší hodnotu *L (P ? 0,003), vyjadřující světlost. masa a tedy lze konstatovat, že toto maso je tmavší, než maso králíků. Nutrie měly i signifikantně nižší podíl mononenasycených mastných kyselin (P ? 0,001). Podíl polynen
  • Cílem sledování bylo porovnání masné užitkovosti a kvality masa standardních nutrií s čistokrevným plemenem králíků český albín. Nutrie (20 ks) byly vykrmovány do 8 měsíců věku, králíci do 90 dnů věku (36 ks) v definovaných podmínkách a při použití pro každý druh specifických kompletních krmných směsí. Z výsledků našeho sledování je patrné, že králíci měli průkazně vyšší jatečnou výtěžnost (P ? 0,001; 60,18 vs. 55,74 %). Naproti tomu měly nutrie v porovnání s králíky signifikantně nižší podíl ledvinového tuku (P ? 0,044). Dále byl ve stehenním svalstvu nutrií zaznamenán signifikantně nižší obsah dusíkatých látek (P ? 0,004). Obsah celkového cholesterolu byl signifikantně nižší u nutrií než v mase králíků (P ? 0,001; 60 vs. 92 mg/100 g masa). Maso nutrií mělo oproti králíkům také nižší hodnotu *L (P ? 0,003), vyjadřující světlost. masa a tedy lze konstatovat, že toto maso je tmavší, než maso králíků. Nutrie měly i signifikantně nižší podíl mononenasycených mastných kyselin (P ? 0,001). Podíl polynen (cs)
Title
  • Comparison of rabbit and nutria meat quality (en)
  • Porovnání kvality masa nutrií a králíků
  • Porovnání kvality masa nutrií a králíků (cs)
skos:prefLabel
  • Comparison of rabbit and nutria meat quality (en)
  • Porovnání kvality masa nutrií a králíků
  • Porovnání kvality masa nutrií a králíků (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/13:60639!RIV14-MZE-41210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI101A164)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 97268
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/13:60639
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • nutria, rabbit, carcass composition, physical characteristics, chemical composition of meat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A682869140E2]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 24
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hrstka, Zdeněk
  • Tůmová, Eva
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 0
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software