About: Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000–2011     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Článek analyzuje vývoj odvětví produkce cukrové řepy a následné výroby cukru v zemích EU-27 v letech 2000–2011. Důraz je v tomto ohledu kladen na změny, ke kterým v cukrovarnickém oboru došlo v EU jako celku, a dále pak i v jednotlivých členských zemích. Z výsledků vyplývá, že reforma, potažmo celé analyzované období, se velmi významně podepsaly na současné podobě cukrovarnictví v zemích EU. Došlo k výrazné redukci jak objemu pěstované řepy, tak i množství vyrobeného bílého cukru. Cukrovarnický průmysl v zemích EU se zredukoval a řada přebytečných kapacit byla uzavřena. Došlo ke snížení počtu cukrovarů o více než polovinu a dále pak i ke snížení počtu pracovníků v cukrovarnictví a počtu pěstitelů cukrovky (rovněž v rozsahu kolem 50 %). Výsledná produkce cukrové řepy, respektive cukru, se tak staly konkurenceschopnějšími, alespoň z hlediska vnitřního trhu zemí EU. Nicméně je nutno konstatovat, že reforma se nesla v duchu posílení postavení silných subjektů a eliminace jejich konkurentů. V tomto ohledu
  • Článek analyzuje vývoj odvětví produkce cukrové řepy a následné výroby cukru v zemích EU-27 v letech 2000–2011. Důraz je v tomto ohledu kladen na změny, ke kterým v cukrovarnickém oboru došlo v EU jako celku, a dále pak i v jednotlivých členských zemích. Z výsledků vyplývá, že reforma, potažmo celé analyzované období, se velmi významně podepsaly na současné podobě cukrovarnictví v zemích EU. Došlo k výrazné redukci jak objemu pěstované řepy, tak i množství vyrobeného bílého cukru. Cukrovarnický průmysl v zemích EU se zredukoval a řada přebytečných kapacit byla uzavřena. Došlo ke snížení počtu cukrovarů o více než polovinu a dále pak i ke snížení počtu pracovníků v cukrovarnictví a počtu pěstitelů cukrovky (rovněž v rozsahu kolem 50 %). Výsledná produkce cukrové řepy, respektive cukru, se tak staly konkurenceschopnějšími, alespoň z hlediska vnitřního trhu zemí EU. Nicméně je nutno konstatovat, že reforma se nesla v duchu posílení postavení silných subjektů a eliminace jejich konkurentů. V tomto ohledu (cs)
  • The paper analyses the development of sugar beet and refined sugar production in the European Union (EU-27) in the period 2000–2011. The main emphasis is laid on changes which occurred in sugar industry both at European Union level and also at the level of individual EU members. The results provide the following findings. The sugar reform in 2006 affected the sugar industry in many European countries. The volume of sugar beet and white sugar production was significantly reduced. The size of sugar industry in EU decreased and many production capacities were closed down. The number of sugar factories decreased by more than 50 % and also the number of people working in sugar industry decreased significantly (cc 50 %). Competitiveness of those sugar producers and sugar beet producers who were able to survive was reinforced. It should be emphasized that the reform fortified the position of main producers and eliminated many of their competitors. The reform affected more production capacities in new EU mem (en)
Title
  • Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000–2011
  • Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000–2011 (cs)
  • Development and Position of Sugar Industry in the European Union in 2000–2011 (en)
skos:prefLabel
  • Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000–2011
  • Vývoj a postavení cukrovarnictví v zemích EU v letech 2000–2011 (cs)
  • Development and Position of Sugar Industry in the European Union in 2000–2011 (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/13:59813!RIV14-MSM-41210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070906)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 116327
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/13:59813
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • EU, sugar, sugar beet, production, development, reform, changes, trends, impacts, country, differences. (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [E498395216FA]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Listy cukrovarnické a řepařské
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 129
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pulkrábek, Josef
  • Smutka, Luboš
  • Urban, Jaroslav
  • Benešová, Irena
  • Belová, Anna
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 0
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-3306
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software