About: Comparison of methods for assessment of lucerne harvest term in the first cut     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The aim of this study was to evaluate the lucerne developmental stage as an indicator of harvest term in the first cut. The field plot experiment was established in 2006 and three following years were evaluated. In each year, the harvest was done at early bud and at late bud stage and forage was analysed for crude protein and crude fiber. The results have shown that the developmental stage was not suitable indicator for forage quality in year with untypical weather condition. The best solution was a combination with stem length with clear relation to crude fiber content whilst a lower relation was observed to crude protein content. The sum of effect temperature has shown as a suitable predictor for crude protein content when this value should be around 250 °C. For optimal lucerne quality, the term of first cut should be in a bud stage when the stem length is to 60 – 65 cm. (en)
  • Cílem práce bylo posoudit vhodnost určení termínu první seče vojtěšky na základě dosažené růstové fáze. Polní pokus byl založen v roce 2006, hodnocení probíhalo v letech 2007 – 2009. První seč byla uskutečněna vždy na začátku a na konci butonizace. Píce byla analyzována na obsah dusíkatých látek a vlákniny. Výsledky ukázaly, že v letech, kdy růst a vývin rostlin probíhá různě rychle, není samotná růstová fáze vhodný indikátor pro stanovení termínu 1. seče vojtěšky. Při hodnocení porostu před sklizní je proto vhodné hodnotit i maximální délku lodyh, která umožňovala poměrně přesnou a konzistentní predikci obsahu vlákniny. Samotné využití tohoto parametru však nemělo dostatečnou vypovídací hodnotu o obsahu bílkovin v píci, kde se jako nejvhodnější parametr ukázal výpočet sumy efektivních teplot. Při sklizni první seče měla tato hodnota dosahovat přibližně 250 °C. Pro vysokou kvalitu píce vojtěšky v první seči lze tedy doporučit sklízet píci v období butonizace při maximální délce lodyh do 60 – 65 cm.
  • Cílem práce bylo posoudit vhodnost určení termínu první seče vojtěšky na základě dosažené růstové fáze. Polní pokus byl založen v roce 2006, hodnocení probíhalo v letech 2007 – 2009. První seč byla uskutečněna vždy na začátku a na konci butonizace. Píce byla analyzována na obsah dusíkatých látek a vlákniny. Výsledky ukázaly, že v letech, kdy růst a vývin rostlin probíhá různě rychle, není samotná růstová fáze vhodný indikátor pro stanovení termínu 1. seče vojtěšky. Při hodnocení porostu před sklizní je proto vhodné hodnotit i maximální délku lodyh, která umožňovala poměrně přesnou a konzistentní predikci obsahu vlákniny. Samotné využití tohoto parametru však nemělo dostatečnou vypovídací hodnotu o obsahu bílkovin v píci, kde se jako nejvhodnější parametr ukázal výpočet sumy efektivních teplot. Při sklizni první seče měla tato hodnota dosahovat přibližně 250 °C. Pro vysokou kvalitu píce vojtěšky v první seči lze tedy doporučit sklízet píci v období butonizace při maximální délce lodyh do 60 – 65 cm. (cs)
Title
  • Comparison of methods for assessment of lucerne harvest term in the first cut (en)
  • Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky
  • Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky (cs)
skos:prefLabel
  • Comparison of methods for assessment of lucerne harvest term in the first cut (en)
  • Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky
  • Porovnání metod stanovení termínu první seče vojtěšky (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/12:55556!RIV13-MSM-41210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 159758
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/12:55556
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • forage, year, stem length, crude fiber (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [860FD3A0EAA3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hakl, Josef
  • Mášková, Kamila
  • Šantrůček, Jaromír
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 0
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software