About: CTSL gene influence on the quantitative and qualitative characteristics of pork production     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat jsou ovlivněny mnoha geny a do určité míry faktory vnějšího prostředí. Geny, jež mají majoritní vliv na tyto kvantitativní znaky se nacházejí v QTL (quantitative trait loci) lokusu, což je relativně velká oblast mnoha kandidátních genů. Cílem molekulární genetiky je nález mutaci takového kandidátního (ideálně příčinného) genu, jejíž efekt výrazně ovlivňuje užitkové vlastnosti hospodářských zvířat. Takové mutace jsou pak využívány ve šlechtitelských programech v rámci MAS (markery podporovaná selekce). Jedním z těchto kandidátních genů by mohl být gen CTSL. Přestože je tento gen spojován především s proteolýzou masa post mortem, vliv na kvalitativní vlastnosti nepotvrdila naše ani zatím žádná námi známá publikovaná studie. Naopak v této studii byl nalezen trend alely T na tvorbu tukové tkáně a trend alely C na vyšší schopnost tvorby svaloviny, což potvrzují i nejnovější publikované vědecké práce.
  • Užitkové vlastnosti hospodářských zvířat jsou ovlivněny mnoha geny a do určité míry faktory vnějšího prostředí. Geny, jež mají majoritní vliv na tyto kvantitativní znaky se nacházejí v QTL (quantitative trait loci) lokusu, což je relativně velká oblast mnoha kandidátních genů. Cílem molekulární genetiky je nález mutaci takového kandidátního (ideálně příčinného) genu, jejíž efekt výrazně ovlivňuje užitkové vlastnosti hospodářských zvířat. Takové mutace jsou pak využívány ve šlechtitelských programech v rámci MAS (markery podporovaná selekce). Jedním z těchto kandidátních genů by mohl být gen CTSL. Přestože je tento gen spojován především s proteolýzou masa post mortem, vliv na kvalitativní vlastnosti nepotvrdila naše ani zatím žádná námi známá publikovaná studie. Naopak v této studii byl nalezen trend alely T na tvorbu tukové tkáně a trend alely C na vyšší schopnost tvorby svaloviny, což potvrzují i nejnovější publikované vědecké práce. (cs)
  • The cathepsin L (CTSL) affects the proteolytic system of meat in pig. Moreover, this gene belongs to candidate genes for the economically important traits in pigs. The objective of this study was to test the influence of the AJ315771:g.143C>T in the CTSL gene on qualitative and quantitative traits in pigs. Association analysis, which tested the effect of the CTSL gene in 514 crossbred combination, was created in this project. These pigs are commonly used on commercial farms in the Czech Republic. We did not detected statistically significant differences on qualitative traits. On the oposite, we found the trend of allele T on increased fatness and the effect of allele C on higher lean meat. (en)
Title
  • CTSL gene influence on the quantitative and qualitative characteristics of pork production (en)
  • Vliv genu CTSL na kvantitativní a kvalitativní produkční znaky vepřového masa
  • Vliv genu CTSL na kvantitativní a kvalitativní produkční znaky vepřového masa (cs)
skos:prefLabel
  • CTSL gene influence on the quantitative and qualitative characteristics of pork production (en)
  • Vliv genu CTSL na kvantitativní a kvalitativní produkční znaky vepřového masa
  • Vliv genu CTSL na kvantitativní a kvalitativní produkční znaky vepřového masa (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/11:52876!RIV12-MSM-41210___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 238838
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/11:52876
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • CTSL, pig, meat, carcass traits (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [BA98140FE30C]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Maso
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2011
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Brzobohatý, Luboš
  • Dvořáková, Věra
  • Kluzáková, Eva
  • Okrouhlá, Monika
  • Stupka, Roman
  • Čítek, Jaroslav
  • Šprysl, Michal
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 0
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1210-4086
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 41 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software