Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Fyzikálně-chemické a organoleptické změny vybraných odrůd jablek (Golden Delicious, Idared a Gloster) byly monitorovány ve třech po sobě následujících letech po dobu 14 týdnů. Jablka byla skladována za normální atmosféry při teplotě 6 °C a relativní vlhkosti 70 %. Senzorická kvalita plodů byla hodnocena kategorovou bodovou stupnicí a metodou profilu. Z fyzikálně-chemických změn byly monitorovány změny hmotnosti, sušiny, refraktometrické sušiny a titrační kyselosti. Změny během skladování byly zaznamenány zejména v hmotnosti, textuře a některých dílčích chutích. Rozdíly byly zjištěny i mezi jednotlivými odrůdami jablek. Statisticky významné korelace mezi organoleptickými a fyzikálně-chemickými vlastnostmi byly zjištěny mezi texturními charakteristikami a změnami hmotnosti či mezi sladkou chutí a hodnotami refraktometrické sušiny.
- Fyzikálně-chemické a organoleptické změny vybraných odrůd jablek (Golden Delicious, Idared a Gloster) byly monitorovány ve třech po sobě následujících letech po dobu 14 týdnů. Jablka byla skladována za normální atmosféry při teplotě 6 °C a relativní vlhkosti 70 %. Senzorická kvalita plodů byla hodnocena kategorovou bodovou stupnicí a metodou profilu. Z fyzikálně-chemických změn byly monitorovány změny hmotnosti, sušiny, refraktometrické sušiny a titrační kyselosti. Změny během skladování byly zaznamenány zejména v hmotnosti, textuře a některých dílčích chutích. Rozdíly byly zjištěny i mezi jednotlivými odrůdami jablek. Statisticky významné korelace mezi organoleptickými a fyzikálně-chemickými vlastnostmi byly zjištěny mezi texturními charakteristikami a změnami hmotnosti či mezi sladkou chutí a hodnotami refraktometrické sušiny. (cs)
- Physiochemical and organoleptic changes of three apple cultivars (Golden Delicious, Idared and Gloster) were monitored during 14 weeks of their storage at 6 °C and relative humidity 70%. Sensory quality of apples was assessed by category point scale and sensory profile was evaluated by graphical unstructured scale. Physiochemical changes were monitored by weight changes, refractive index, titratable acidity and dry matter content. All examined parameters changed during the observed period, mainly weight, texture and taste. There were also differences among tested cultivars. Statistically significant correlations between organoleptic and physiochemical data were found between texture characteristics and weight changes, and between sweet taste and refractive index values. (en)
|
Title
| - Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování
- Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování (cs)
- Correlation of qualitative parameters of apples during the storage (en)
|
skos:prefLabel
| - Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování
- Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování (cs)
- Correlation of qualitative parameters of apples during the storage (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/09:30132!RIV10-MSM-41210___
|
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/09:30132
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - apples, sensory analysis, storage, composition (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Kouřimská, Lenka
- Legarová, Veronika
- Kubínová, Alena
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |