About: Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Fyzikálně-chemické a organoleptické změny vybraných odrůd jablek (Golden Delicious, Idared a Gloster) byly monitorovány ve třech po sobě následujících letech po dobu 14 týdnů. Jablka byla skladována za normální atmosféry při teplotě 6 °C a relativní vlhkosti 70 %. Senzorická kvalita plodů byla hodnocena kategorovou bodovou stupnicí a metodou profilu. Z fyzikálně-chemických změn byly monitorovány změny hmotnosti, sušiny, refraktometrické sušiny a titrační kyselosti. Změny během skladování byly zaznamenány zejména v hmotnosti, textuře a některých dílčích chutích. Rozdíly byly zjištěny i mezi jednotlivými odrůdami jablek. Statisticky významné korelace mezi organoleptickými a fyzikálně-chemickými vlastnostmi byly zjištěny mezi texturními charakteristikami a změnami hmotnosti či mezi sladkou chutí a hodnotami refraktometrické sušiny.
  • Fyzikálně-chemické a organoleptické změny vybraných odrůd jablek (Golden Delicious, Idared a Gloster) byly monitorovány ve třech po sobě následujících letech po dobu 14 týdnů. Jablka byla skladována za normální atmosféry při teplotě 6 °C a relativní vlhkosti 70 %. Senzorická kvalita plodů byla hodnocena kategorovou bodovou stupnicí a metodou profilu. Z fyzikálně-chemických změn byly monitorovány změny hmotnosti, sušiny, refraktometrické sušiny a titrační kyselosti. Změny během skladování byly zaznamenány zejména v hmotnosti, textuře a některých dílčích chutích. Rozdíly byly zjištěny i mezi jednotlivými odrůdami jablek. Statisticky významné korelace mezi organoleptickými a fyzikálně-chemickými vlastnostmi byly zjištěny mezi texturními charakteristikami a změnami hmotnosti či mezi sladkou chutí a hodnotami refraktometrické sušiny. (cs)
  • Physiochemical and organoleptic changes of three apple cultivars (Golden Delicious, Idared and Gloster) were monitored during 14 weeks of their storage at 6 °C and relative humidity 70%. Sensory quality of apples was assessed by category point scale and sensory profile was evaluated by graphical unstructured scale. Physiochemical changes were monitored by weight changes, refractive index, titratable acidity and dry matter content. All examined parameters changed during the observed period, mainly weight, texture and taste. There were also differences among tested cultivars. Statistically significant correlations between organoleptic and physiochemical data were found between texture characteristics and weight changes, and between sweet taste and refractive index values. (en)
Title
  • Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování
  • Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování (cs)
  • Correlation of qualitative parameters of apples during the storage (en)
skos:prefLabel
  • Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování
  • Korelace změn kvalitativních parametrů jablek během skladování (cs)
  • Correlation of qualitative parameters of apples during the storage (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/09:30132!RIV10-MSM-41210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 322528
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/09:30132
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • apples, sensory analysis, storage, composition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [09405EDA3C59]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Zahradnictví
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2009
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kouřimská, Lenka
  • Legarová, Veronika
  • Kubínová, Alena
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 1213-7596
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software