About: Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Ve čtyřletých polních pokusech byly zkoumány změny v obsahu polyfenolů, karotenoidů a askorbové kyseliny jako důležitých antioxidantů v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N, P, K a Mg. Obsah polyfenolů, karotenoidů a askorbové kyseliny byl ovlivněn zejména pokusným ročníkem; varianty hnojení (var. 1: bez aplikace minerálních hnojiv; var. 2: 100 kg N, 44 kg P, 108 kg K, 30 kg Mg; var. 3: 100 kg N, 44 kg P, 160 kg K, 60 kg Mg; var.4: 180 kg N, 44 kg P, 108 kg K, 30 kg Mg. ha-1) neměly průkazný vliv na obsah polyfenolů. Negativní vliv na obsah askorbové kyseliny byl zjištěn v případě zvýšené úrovně hnojení N (při dávce 180 kg N. ha-1 klesá obsah askorbové kyseliny o 6,1 % ve srovnání s dávkou 100 kg N. ha-1). Obsah karotenoidů byl ovlivněn pokusným ročníkem a také odrůdou bramboru. Zkoušené varianty hnojení neměly průkazný vliv na obsah karotenoidů v hlízách.
  • Ve čtyřletých polních pokusech byly zkoumány změny v obsahu polyfenolů, karotenoidů a askorbové kyseliny jako důležitých antioxidantů v hlízách bramboru při různých úrovních hnojení N, P, K a Mg. Obsah polyfenolů, karotenoidů a askorbové kyseliny byl ovlivněn zejména pokusným ročníkem; varianty hnojení (var. 1: bez aplikace minerálních hnojiv; var. 2: 100 kg N, 44 kg P, 108 kg K, 30 kg Mg; var. 3: 100 kg N, 44 kg P, 160 kg K, 60 kg Mg; var.4: 180 kg N, 44 kg P, 108 kg K, 30 kg Mg. ha-1) neměly průkazný vliv na obsah polyfenolů. Negativní vliv na obsah askorbové kyseliny byl zjištěn v případě zvýšené úrovně hnojení N (při dávce 180 kg N. ha-1 klesá obsah askorbové kyseliny o 6,1 % ve srovnání s dávkou 100 kg N. ha-1). Obsah karotenoidů byl ovlivněn pokusným ročníkem a také odrůdou bramboru. Zkoušené varianty hnojení neměly průkazný vliv na obsah karotenoidů v hlízách. (cs)
  • The objective of several years of field experiments was to explore the changes in the total content of polyphenols, carotenoids and ascorbic acid, as important antioxidants,in potato tubers at various levels of N, P, K and Mg nutrition. The content of polyphenols, carotenoids and ascorbic acid was affected particularly by the weather in the experimental year; the fertilization variants had no significant effect on the content of polyphenols. A negative effect on ascorbic acid content in tubers was observed in the case of an increased intensity of N fertilization (at 180 kg N.ha-1 ascorbic acid decrease was lower by 6,1 % compared to doses 100 kg N.ha-1). The content of carotenoids was affected by the weather and also by the cultivar of potatoes. On the contrary intensity of fertilization had no significant effect on content of carotenoids. (en)
Title
  • Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor
  • Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor (cs)
  • Influence of fertilization on the content of antioxidants in potatoes (en)
skos:prefLabel
  • Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor
  • Vliv hnojení na obsah antioxidantů u brambor (cs)
  • Influence of fertilization on the content of antioxidants in potatoes (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/08:28192!RIV10-MSM-41210___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G46058), S
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 403037
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/08:28192
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes, antioxidants, ascorbic acid, polyphenols, carotenoids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [27521240D19F]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vědecké práce
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 16
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Svobodová, Andrea
  • Hamouz, Karel
  • Čížek, Milan
  • Kasal, Pavel
issn
  • 1802-940X
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software