About: Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • V současnosti dle nejnovějších výživových názorů je podstatné složení mastných kyselin konzumovaných tuků a především poměr n-6 : n- 3 , který by se měl pohybovat v rozmezí 5:1 – 2:1. U naší populace je tento poměr 8:1 a dostat se na doporučovanou hodnotu by bylo reálné zvýšenou konzumací řepkového oleje, který obsahuje kyselinu linolovou ( n-6) a linolenovou (n-3) v příznivém poměru. Z tohoto hlediska vedle olivového oleje se hodnotí nejvýše řepkový olej Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a další možnosti jejího technického využití bez dalších požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin „00“ řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Tento jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky byl dlouhodobě studován a statistickým hodnocením byla stanovena posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetický základ o
  • V současnosti dle nejnovějších výživových názorů je podstatné složení mastných kyselin konzumovaných tuků a především poměr n-6 : n- 3 , který by se měl pohybovat v rozmezí 5:1 – 2:1. U naší populace je tento poměr 8:1 a dostat se na doporučovanou hodnotu by bylo reálné zvýšenou konzumací řepkového oleje, který obsahuje kyselinu linolovou ( n-6) a linolenovou (n-3) v příznivém poměru. Z tohoto hlediska vedle olivového oleje se hodnotí nejvýše řepkový olej Velkým hospodářským významem řepky je její výborná potravinářská hodnota a další možnosti jejího technického využití bez dalších požadavků na její kvalitu. Vzhledem k tomu, že změny složení mastných kyselin „00“ řepek jsou malé, a z hlediska výživy to na hodnotě řepkového oleje nic nemění, je nejpodstatnějším kvalitativním znakem olejnatost. Tento jeden z nejvýznamnějších kvalitativních parametrů řepky byl dlouhodobě studován a statistickým hodnocením byla stanovena posloupnost faktorů ji ovlivňujících, z nichž rozhodující je genetický základ o (cs)
  • At present time according the latest nourishment opinions is essential composition of fatty acids consume in fats and first of all relation between linoleic (n -.6) : linolenic (n – 3), which should be value in range 5:1 – 2:1. At our population is this relation 8:1 and obtain recommendation value is realistic increasing consumption of rapeseed oil, which contains linoleic (n-6) and linolenic (n-3) in favourable relation. From this point of view rapeseed oil has the highest quality. Besides excellent nutritive value rapeseed oil and possibility his technical use without demands on his content quality, has rapeseed high economic meaning. Considering , that changes of content fatty acids „00“ rapeseed are so small, from point of view nourishment it on her value nothing changes. Therefore as one from the more important qualitative parametr is oil content , which was statistically evaluated . Sequence factors, which her influence was variety and zear and area of cultivation. (en)
Title
  • Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam
  • Quality winter rapeseed and her economic meaning (en)
  • Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam (cs)
skos:prefLabel
  • Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam
  • Quality winter rapeseed and her economic meaning (en)
  • Kvalita ozimé řepky a její hospodářský význam (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/07:22364!RIV08-MZE-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 71;74
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3246)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 430194
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/07:22364
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • rapeseed; nourishment recommendation; technical use; fatty acids; oil content; variety year; area of cultivation (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [DE6F41470EB9]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Česká zemědělská univerzita Praha, Větrný Jeník
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • ČZU v Praze
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Agricultura- Scientia- Prosperitas, Prosperující olejniny
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bečka, David
  • Zukalová, Helena
  • Vašák, Jan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze; Česká zemědělská společnost - pobočka FYTO
https://schema.org/isbn
  • 978-80-213-1715-4
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software