Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Total polyphenol content and antioxidant activity in potato tubers of four yellow-fleshed varieties and two purple-fleshed varieties from the harvest 2004 were assayed. Total polyphenol content (TP) was determined with Folin-Ciocalteau reagent (FC) and antioxidant antiradical activity (AAA) by DPPH• method using stable free radical 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH•). Significant differences of total polyphenol content between the groups of yellow-fleshed varieties Karin, Impala and Ditta, Saturna were found. Significant differences between yellow and purple-fleshed potatoes were estimated (yellow-fleshed varieties in av. 296 mg per kg DM, purple-fleshed varieties 468 mg per kg DM). Similar results showed also estimation of antioxidant activity with significant differences both between yellow and purple-fleshed varieties (yellow-fleshed in av. 19.9 g equivalents of ascorbic acid (EAA) per kg DM, purple-fleshed 33.2 g EAA per kg DM) as well as between purple-fleshed varieties (Valfi (en)
- Byly nalezeny významné rozdíly v obsahu celkových polyfenolů mezi odrůdami se žlutou dužninou Karin a Impala na jedné straně a odrůdami Ditta a Saturna na straně druhé. Významně vyšší obsah celkových polyfenolů je charakteristický pro odrůdy s fialově zbarvenou dužninou Valfi a Violette ve srovnání s odrůdami bíle a žlutě zbarvenými. Obsahu celkových polyfenolů odpovídá i antioxidační kapacita, která je nejvyšší u odrůd Violette a Valfi, zatímco u odrůd se žlutou barvou dužniny byla tato hodnota pouze v rozmezí ⅓ – ½ hodnoty odrůd s fialově zbarvenou dužninou. Drsnější klimatické podmínky stanoviště Stachy s vyšší nadmořskou výškou a vyšším úhrnem srážek měly za příčinu zřetelný trend k vyššímu obsahu celkových polyfenolových látek. Vyšší dávky draslíku resp. hořčíku v agrotechnických postupech naopak způsobily nižší akumulaci celkových polyfenolových látek.
- Byly nalezeny významné rozdíly v obsahu celkových polyfenolů mezi odrůdami se žlutou dužninou Karin a Impala na jedné straně a odrůdami Ditta a Saturna na straně druhé. Významně vyšší obsah celkových polyfenolů je charakteristický pro odrůdy s fialově zbarvenou dužninou Valfi a Violette ve srovnání s odrůdami bíle a žlutě zbarvenými. Obsahu celkových polyfenolů odpovídá i antioxidační kapacita, která je nejvyšší u odrůd Violette a Valfi, zatímco u odrůd se žlutou barvou dužniny byla tato hodnota pouze v rozmezí ⅓ – ½ hodnoty odrůd s fialově zbarvenou dužninou. Drsnější klimatické podmínky stanoviště Stachy s vyšší nadmořskou výškou a vyšším úhrnem srážek měly za příčinu zřetelný trend k vyššímu obsahu celkových polyfenolových látek. Vyšší dávky draslíku resp. hořčíku v agrotechnických postupech naopak způsobily nižší akumulaci celkových polyfenolových látek. (cs)
|
Title
| - Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
- The Effect of Selected Factors on Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers (en)
- Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
|
skos:prefLabel
| - Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor
- The Effect of Selected Factors on Polyphenol Content and Antioxidant Activity in Potato Tubers (en)
- Vliv vybraných faktorů na obsah polyfenolů a antioxidační aktivitu hlíz brambor (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/06:14855!RIV07-MSM-41210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/06:14855
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - potato tubers, polyphenols, antioxidant activity, yellow and purple flesh varieties, locality, fertilization (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Dvořák, Petr
- Lachman, Jaromír
- Pivec, Vladimír
- Hamouz, Karel
- Čepl, Jaroslav
- Šulc, Miloslav
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |