Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděleni na kontro
- Současná exploze zájmu o bioaktivní polyfenolické látky nacházející se ve většině potravin rostlinného původu je dána jejich pozitivním vlivem na lidské zdraví. Tyto látky vykazují kardioprotektivní účinky a mohou se podílet na ochraně organismu před vznikem rakoviny. Některé současné studie ukázaly, že mnohé polyfenolické látky jsou efektivnějšími antioxidanty in vitro než vitaminy C nebo E, a proto mohou významně přispívat k ochraně organismu in vivo. Jednou z těchto látek je i červené víno, které obsahuje velkou škálu sloučenin s antioxidačními účinky. Ve vědecké literatuře zatím existuje jen málo poznatků týkajících se mechanismů přenosu polyfenolických látek přes stěnu střevní, jejich metabolismu ve střevě a krevním oběhu, resp. transformace těchto látek střevní mikroflórou. Naším úkolem bylo zjistit, zdali dochází ke zvýšení antioxidační aktivity krevní plazmy laboratorního potkana po cíleném podávání červeného vína pocházejícího z českého vinařského regionu. Potkani byli rozděleni na kontro (cs)
- Contemporary explosion of interest for bioactive compounds contained in most food-stuffs of plant origin is due to their positive effect on human health.These compounds show cardioprotective effects and can protects the organismus against cancer. some contemporary studies have shown that many polyphenolic compounds are more effective antioxidants in vitro as vitamins C or E and can thus significantly contribute to to the protection of organismus in vivo. one of this food stuffs is also red wine, which contains a broad scale of compounds with antioxidant properties. in the scientific literature there exists only litlle knowledge about the mechanismus of the transfer of poyphenolic compounds through the intestinal wall, theit metabolismus in the intestine and blood circulation or transformation of these compounds ny intestinal microflora. our task was to determine, if antioxidant activity of blood plasme of laboratory rat is increasing after administration of red wine orignating from Czech wine-growing (en)
|
Title
| - Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně
- Influencing of antioxidant activity of blood plasma of albinortc rat (Rattus norvegicus, Wistar) with polyphenolic compounds contained in red wine (en)
- Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně (cs)
|
skos:prefLabel
| - Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně
- Influencing of antioxidant activity of blood plasma of albinortc rat (Rattus norvegicus, Wistar) with polyphenolic compounds contained in red wine (en)
- Ovlivnění antioxidační aktivity krevní plazmy albinotického potkana (Rattus norvegicus, Wistar) polyfenolickými látkami obsaženými v červeném víně (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/06:14344!RIV07-MSM-41210___
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/06:14344
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - antioxidant activity, blood plasma, Rattus norvegicus, polyphenolic compounds, red wine (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| - Mendlova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník souhrnů sdělení XXXIII. semináře o jakosti potravin a potravinových surovin
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lachman, Jaromír
- Pivec, Vladimír
- Masopustová, Renata
- Šulc, Miloslav
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |