Description
| - Experimentální práce byly zaměřeny na posouzení vlivu studovaných faktorů (kontrastních odrůd a stanovišť) na nutriční charakteristiky zrna pšenice seté, konkrétně na obsah základních živin (i energetickou hodnotu) a krmnou kvalitu proteinu, prověřovanou na modelových zvířatech. Ve sledování byly odrůdy SULAMIT (pekařská odrůda – E – elitní jakostní kategorie, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání a porůstání) a ESTICA (odrůda s nevhodnou pekařskou jakostí – C, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání, porůstání a chorobám).Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění průměrného obsahu (g . kg-1) základních živin (Nx6,25 = 126,7± 8,36, tuk = 19 ± 2,3, vláknina = 35,2 ± 1,04, BNLV = 685,5±7,13 ) a energie (BE = 16,4±0,04 MJ. kg-1), přičemž lze konstatovat, že nejvýraznější změny byly podchyceny právě v obsahu dusíkatých látek.
- Experimentální práce byly zaměřeny na posouzení vlivu studovaných faktorů (kontrastních odrůd a stanovišť) na nutriční charakteristiky zrna pšenice seté, konkrétně na obsah základních živin (i energetickou hodnotu) a krmnou kvalitu proteinu, prověřovanou na modelových zvířatech. Ve sledování byly odrůdy SULAMIT (pekařská odrůda – E – elitní jakostní kategorie, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání a porůstání) a ESTICA (odrůda s nevhodnou pekařskou jakostí – C, polopozdní, středního vzrůstu, zrno středně velké, odolná proti poléhání, porůstání a chorobám).Soubor studovaných pšenic byl nejdříve podroben Weendské analýze, ke zjištění průměrného obsahu (g . kg-1) základních živin (Nx6,25 = 126,7± 8,36, tuk = 19 ± 2,3, vláknina = 35,2 ± 1,04, BNLV = 685,5±7,13 ) a energie (BE = 16,4±0,04 MJ. kg-1), přičemž lze konstatovat, že nejvýraznější změny byly podchyceny právě v obsahu dusíkatých látek. (cs)
- The experiment were scope of the appreciation of influence contractive variety (SULAMIT, ESTICA) and posts (NECHANICE, LIPA ) on protein of grains wheat (Triticum sativum). There were monitoring hectare yields and chemist content of grains, feeding value were verification on growth and balance tests at laboratory white rats. Content of protein were most variable parameter of nutritive value. Conditions of station strongest influence a production of protein from units of area and amount of Nx6,25 in grain, negative influence his nutritive values (BV, PER). Biosynthesis of nutritive protein in grain significant depend a genetical factors, influence of post were lower. (en)
|