About: KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Velký rozvoj produkce pšeničného škrobu klade značné požadavky na škrobárenskou pšenici. Její jakost je dána především odrůdou, která je schopna poskytovat vysoký výnos a kvalitu škrobu a udržet si tyto vlastnosti i v různých půdně-klimatických podmínkách a ročnících. Ve dvouletém období (2003 a 2004) jsme hodnotili vybraný soubor odrůd ozimé pšenice domácí i zahraniční provenience z hlediska vhodnosti pro škrobárenské využití. Cílem výzkumu bylo posoudit vliv odrůdy a pěstitelské lokality (OZ ÚKZÚZ Nechanice, Hradec nad Svitavou, Lípa, Domanínek a ŠS Stupice) na obsah škrobu a mokrého lepku, který je při výrobě škrobu cenným koproduktem. K odrůdám, které dosáhly nejvyššího obsahu škrobu v sušině zrna, patřily v roce 2003 odrůdy Bill a Ilias z jakostní skupiny A a Meritto z jakostní skupiny B; v roce 2004 kromě těchto odrůd i odrůdy Clarus, Corsaire a Versailles z jakostní skupiny C. V obou pokusných ročnících se v obsahu škrobu i mokrého lepku v sušině zrna od sebe statisticky průkazně lišila
  • Velký rozvoj produkce pšeničného škrobu klade značné požadavky na škrobárenskou pšenici. Její jakost je dána především odrůdou, která je schopna poskytovat vysoký výnos a kvalitu škrobu a udržet si tyto vlastnosti i v různých půdně-klimatických podmínkách a ročnících. Ve dvouletém období (2003 a 2004) jsme hodnotili vybraný soubor odrůd ozimé pšenice domácí i zahraniční provenience z hlediska vhodnosti pro škrobárenské využití. Cílem výzkumu bylo posoudit vliv odrůdy a pěstitelské lokality (OZ ÚKZÚZ Nechanice, Hradec nad Svitavou, Lípa, Domanínek a ŠS Stupice) na obsah škrobu a mokrého lepku, který je při výrobě škrobu cenným koproduktem. K odrůdám, které dosáhly nejvyššího obsahu škrobu v sušině zrna, patřily v roce 2003 odrůdy Bill a Ilias z jakostní skupiny A a Meritto z jakostní skupiny B; v roce 2004 kromě těchto odrůd i odrůdy Clarus, Corsaire a Versailles z jakostní skupiny C. V obou pokusných ročnících se v obsahu škrobu i mokrého lepku v sušině zrna od sebe statisticky průkazně lišila (cs)
  • A great development of production of wheat starch puts great demands on wheat for starch production. Its quality is restricted above all by a variety, which is able to provide a require yield as well as the quality of starch and to hold these properties even in different soil-climatic conditions and years. In two-year period (2003 and 2004) was evaluated a selected set of varieties of winter wheat of domestic provenance in view of suitability and efficiency for starch-making purposes. The aim of the research was to judge the effet of variety and cultivation locality (Nechanice, Hradec, Lípa, Domanínek, Stupice) on the content of starch and wet gluten. The highest content of starch in grain dry matter was in harvest year 2003 determined in varieties from quality group A, mainly Bill and Ilias, and also Meritto from quality group B; in harvest year 2004 also in varieties from quality group C – Clarus, Corsaire and Versailles. In both experiemntal years were determined statistically significant di (en)
Title
  • KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU
  • KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU (cs)
  • QUALITY OF WHEAT VARIETIES FOR THE STARCH PRODUCTION (en)
skos:prefLabel
  • KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU
  • KVALITA ODRŮD PŠENICE PRO PRODUKCI ŠKROBU (cs)
  • QUALITY OF WHEAT VARIETIES FOR THE STARCH PRODUCTION (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/05:11670!RIV06-MSM-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 85;85
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 527523
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/05:11670
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat for starch production, varieties, starch content, wet gluten content, cultivation locality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [1A6341F15EFA]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • České Budějovice
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • České Budějovice
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ekotrend 2005
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, Ivana
  • Krejčířová, Lucie
  • Petr, Jiří
  • Kuchtová, Perla
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
https://schema.org/isbn
  • 80-7040-783-2
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software