About: Vliv chladového stresu na metabolismus prolinu pšenice     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Many plants accumulate proline in response to abiotic and biotic stresses (water stress, low and high temperature, salinity, toxic metals, pathogen). The enzyme glutamate kinase catalyses the first step of proline biosynthesis. The effect of low temperature on the activity glutamate kinase and chlorophyll content in spring wheat (cv.Sandra) was studied in a pot experiment. The activity of the glutamate kinase was determined by the modified hydroxamate method. Chlorophyll content was assessed spectrophotometrically from acetonic extract. The activity of glutamate kinase grew up to 159,5 % (5 °C) and 111,4 % (10 °C) in comparison with the control plants. Chlorophyll content was decreased. (en)
  • Obsah prolinu se v rostlinách vlivem abiotických a biotických stresorů několikanásobně zvyšuje. V předložené práci jsou uvedeny výsledky působení nízkých teplot na aktivitu enzymu glutamátkinasy (katalyzuje 1.reakci biosyntézy prolinu) a na obsah chlorofylu pšenice. Rostliny byly pěstovány v nádobách, v umělých podmínkách do stádia 3 pravých listů. Stresované varianty byly kultivovány při 5 °C a 10 °C ve tmě, po dobu 14 hodin. Aktivita glutamátkinasy byla stanovena spektrofotometricky, stejně jako obsah chlorofylu. Působením nízkých teplot došlo k nárůstu aktivity glutamátkinasy, přičemž u nižší teploty se aktivita zvýšila až o 59,5 % ve srovnání s kontrolní (20 °C) variantou. Obsah chlorofylu byl u obou stresovaných variant snížen.
  • Obsah prolinu se v rostlinách vlivem abiotických a biotických stresorů několikanásobně zvyšuje. V předložené práci jsou uvedeny výsledky působení nízkých teplot na aktivitu enzymu glutamátkinasy (katalyzuje 1.reakci biosyntézy prolinu) a na obsah chlorofylu pšenice. Rostliny byly pěstovány v nádobách, v umělých podmínkách do stádia 3 pravých listů. Stresované varianty byly kultivovány při 5 °C a 10 °C ve tmě, po dobu 14 hodin. Aktivita glutamátkinasy byla stanovena spektrofotometricky, stejně jako obsah chlorofylu. Působením nízkých teplot došlo k nárůstu aktivity glutamátkinasy, přičemž u nižší teploty se aktivita zvýšila až o 59,5 % ve srovnání s kontrolní (20 °C) variantou. Obsah chlorofylu byl u obou stresovaných variant snížen. (cs)
Title
  • Vliv chladového stresu na metabolismus prolinu pšenice
  • The influence of cold stress on the proline metabolism in wheat (en)
  • Vliv chladového stresu na metabolismus prolinu pšenice (cs)
skos:prefLabel
  • Vliv chladového stresu na metabolismus prolinu pšenice
  • The influence of cold stress on the proline metabolism in wheat (en)
  • Vliv chladového stresu na metabolismus prolinu pšenice (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/05:10609!RIV06-GA0-41210___
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 287;290
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA525/02/0301), Z(MSM6046070901)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 549067
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/05:10609
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • cold stress, proline metabolism, glutamate kinase, spring wheat (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [C367AFB0A6EE]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...vEdiceCisloSvazku
  • Neuvedeno, 0
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vliv abiotických a biotických stresorů na vlastnosti rostlin 2005
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Táborský, Jan
  • Staszková, Ludmila
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav rostlinné výroby
https://schema.org/isbn
  • 80-86555-63-1
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software