About: Substrate preferences in bifidobacteria izolated from fermented milk products.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Šest kmenů bifidobakterií bylo izolováno z různých mléčných kysaných výrobků. Kmeny byly identifikovány na úroveň rodu pomocí důkazu fruktózo-6-fosfát fosfoketolázy a na úroveň druhu podle fermentačních charakteristik a enzymových profilů ve spojení s počítačovým programem %22Bacter%22 (http://kounou.lille.inra.fr). Většina kmenů byla identifikována jako Bifidobacterium animalis. Hlavním cílem práce bylo testovat schopnost růstu izolovaných kultur na různých zdrojích uhlíku a na různých směsích monosacharidů a oligosacharidů. Růstové křivky byly stanoveny turbidimetricky. Utilizace mono a oligosacharidů byly měřeny pomocí enzymových testů. Specifická růstová rychlost testovaných bakterií se pohybovala od 0,17 do 0,83 h-1 . Všechny kmeny rostly velmi pomaluna glukóze, zatímco růst v přítomnosti laktózy a sacharózy byl signifikantně (P < 0,05) rychlejší. Nejrychlejší růst byl pozorován na rafinóze a stachyóze. Většina kmenů preferovala rafinózu a stachyózu před glukózou. U některých kultur byla pozorována
  • Bifidobacteria were isolated from fermented milk products and infant faeces using modified TPY agar. Isolates were identified to the genus level by the detection of fructose-6-phosphate phosphoketolase and were characterized using API 50 CHL and API ID 32 A Rapid tests. Strains were identified to the species level using computer program Bacter. The aim of present work was to determine the specific growth rates of isolates on different sugars and to investigate the utilization of glucose and raffinose intwo strains to determine the dual substrate utilization pattern. Most of the fermented milk isolates were identified as B. animalis. Raffinose and stachyose supported best growth of the tested bifidobacteria. The fermented milk isolates grew slowly on g lucose compared to the, infant isolates. B. breve grew rapidly on the mixture of glucose and raffinose compared to raffinose, utilized both sugars simultaneously. B. animalis displayed atypical diauxic growth in which rapid utilization of raffinose was f (en)
Title
  • Substrate preferences in bifidobacteria izolated from fermented milk products. (en)
  • Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.
  • Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích. (cs)
skos:prefLabel
  • Substrate preferences in bifidobacteria izolated from fermented milk products. (en)
  • Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích.
  • Substrátové preference bifidobakterií vyskytujících se v mléčných kysaných výrobcích. (cs)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/03:00005779!RIV/2004/MSM/412104/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 77-82
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100003)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 629681
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/03:00005779
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • bifidobacteria; fermented milk products; gastrointestinal microflora; growth; infant faeces (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [D4E3CCBEC875]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek semináře Mléko a sýry 2003
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vlková, Eva
  • Rada, Vojtěch
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká společnost chemická
https://schema.org/isbn
  • 80-86238-31-8
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software