About: Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson], a native Andean plant cultivated for its tubers and medicinal infusions from leaves, is very rich in phenolic components with strong antioxidant activities. The major phenolic components arechlorogenic acid, caffeic acid and ferulic acid both, in the form of their esters and free. Total polyphenolics were estimated with Folin-Ciocalteau´s phenolic reagent spectrophotometrically in four parts of plant: tubers, caudexes, stems and leaves. Th e richest sources of polyphenolic antioxidants were caudexes (42,198 mg.kg-1 DM) and leaves (13,743 mg.kg-1 DM). Polyphenol contents in different organs in decreasing order were: caudexes > leaves > stems > tubers. But in comparison with potato tubers the yacon tubers are 3 - 10 times richer in polyphenolic antioxidants. These results could evaluate the yacon tubers as rich source of phenolic antioxidants in human nutrition as well as leaves as an active component in dietary supplements for the preventi (en)
  • Jakon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson], původní rostlina pocházející z And, pěstovaný pro své oddenkové hlízy a léčivé nálevy z listů, je velmi bohatý na fenolické sloučeniny se silnými antioxidačními účinky. Hlavními fenolickýmisložkami jsou chlorogenová, kávová a ferulová kyselina, které jsou v jakonu obsaženy jak ve formě svých esterů tak i jako volné. Celkové polyfenoly byly stanoveny spektrofotometricky s Folin-Ciocalteuovým fenolickým reagens ve čtyřech částech rostliny: oddenkových hlízách, kaudexech, stoncích a listech. Nejbohatším zdrojem polyfenolických antioxidantů byly kaudexy (42 198 mg.kg-1 sušiny) a listy (13 743 mg.kg-1 sušiny). Orgány rostliny podle obsahu polyfenolických látek mohou být seřazeny v sestupném pořadí kaudexy > listy > stonky > oddenkové hlízy. Avšak při srovnání s hlízami brambor jsou jakonové hlízy 3 -10x bohatší na polyfenolické antioxidanty. Z těchto výsledků vyplývá, že jakonové hlízy jsou v lidské výživě bohatým zdrojem fenolických antioxi
Title
  • Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
  • Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] (cs)
  • Content of polyphenolic antioxidants in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] (en)
skos:prefLabel
  • Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson]
  • Obsah polyfenolických antioxidantů ve vybraných orgánech jakonu [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] (cs)
  • Content of polyphenolic antioxidants in selected organs of yacon [Smallanthus sonchifolia (Poepp. et Endl.) H. Robinson] (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/03:00005421!RIV/2004/MSM/412104/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 47-54
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 618910
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/03:00005421
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • yacon; tubers; kaudexes; stems; leaves; polyphenolic antioxidants (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [697F2B83D301]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • ČZU Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník referátů: I. mezinárodní seminář %22Andské plodiny%22 v České republice
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Dudjak, Jiří
  • Fernández, Eloz
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 80-213-1040-5
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software