Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Abstract. (en)
- Polyfenolické sloučeniny představují velkou skupinu sekundárních rostlinných metabolitů obvyklých u vyšších rostlin. Flavonoidy tvoří především anthokyanidiny, flavonoly, flavony, katechiny a flavanony. Důležitými zdroji flavonoidů v lidské výživě jsou čaj, brambory, pohanka, zelenina, ovoce a nápoje (25-30 % celkového denního příjmu flavonoidů). Hlavními flavonoly v lidské výživě jsou kvercetin, kempferol a myricetin, z flavonů to jsou luteolin a apigenin, které se nejvíce podílejí na antioxidačních vlastnostech potravin rostlinného původu. Hlavními antioxidanty brambor jsou polyfenoly, askorbová kyselina, karotenoidy, tokoferoly, a-lipoová kyselina a selen. Kromě L-tyrosinu (770 - 3 900 mg.kg-1) jsou v bramborách nejvíce zastoupeny skořicové polyfenolické kyseliny (chlorogenová - 22-71 mg.kg-1, neochlorogenová - 11 mg.kg-1, kávová - 280 mg.kg-1 a ferulová - 28 mg.kg-1) představující silné antioxidanty, které mohou zastavit i růst některých rakovinných buněk. Pohanka setá je velmi c
|
Title
| - Úloha a význam polyfenolických sloučenin v jakosti rostlinných produktů
- Úloha a význam polyfenolických sloučenin v jakosti rostlinných produktů (cs)
- Role and significance of polyphenolic compounds in the quality of plant products (en)
|
skos:prefLabel
| - Úloha a význam polyfenolických sloučenin v jakosti rostlinných produktů
- Úloha a význam polyfenolických sloučenin v jakosti rostlinných produktů (cs)
- Role and significance of polyphenolic compounds in the quality of plant products (en)
|
skos:notation
| - RIV/60460709:41210/02:00003960!RIV/2003/MSM/412103/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60460709:41210/02:00003960
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - polyfenoly; flavonoidy; brambory; pohanka; zelenina; ovoce (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník příspěvků z odborného semináře 100. zasedání KJRP
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Lachman, Jaromír
- Pivec, Vladimír
- Orsák, Matyáš
|
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Výzkumný ústav rostlinné výroby Ruzyně
|
https://schema.org/isbn
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |