About: Vliv zvýšené teploty a vlhkosti na polyfenolický komplex zrna vybraných odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Effect of increased temperature and humidity (accelerated ageing test) on the phenolic compounds content in grain of five wheat varieties in the years 1998 and 1999 was studied. Content of total polyphenols was determined spectrophotometrically, free phenolic acids and coumarins by HPLC. Higher temperature and humidity cause statistically significant increase of total polyphenol content. At the same time content of free sinapic and vanillic acids, which posses in their structure methoxyl groups, decreases and increase of levels of caffeic and gallic acid with free hydroxyl group was found. (en)
  • V této práci jsme se zabývali experimentálním studiem obsahu polyfenolických látek, volných fenolických kyselin a kumarinů v zrnu pěti odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum L.) vlivem zvýšené teploty a vlhkosti (test urychleného stárnutí) na obsah a zastoupení fenolických sloučenin v tomto rostlinném materiálu, který byl získán v letech 1998 a 1999. Obsah celkových polyfenolů byl stanoven spektrofotometricky, volné fenolické kyseliny a kumariny pomocí HPLC. Působením zvýšené teploty a vlhkosti dochází ke statisticky významnému nárůstu obsahu CP. Zároveň dochází k poklesu obsahu volné sinapové a vanilové kyseliny, které mají ve své struktuře methoxylové skupiny a k nárůstu obsahu kávové a gallové kyseliny s volnými hydroxylovými skupinami.
Title
  • Vliv zvýšené teploty a vlhkosti na polyfenolický komplex zrna vybraných odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum L.)
  • Vliv zvýšené teploty a vlhkosti na polyfenolický komplex zrna vybraných odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum L.) (cs)
  • Effect of enhanced temperature and humidity on polyphenolic complex of the grain of selected wheat varieties (Triticum aestivum L.) (en)
skos:prefLabel
  • Vliv zvýšené teploty a vlhkosti na polyfenolický komplex zrna vybraných odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum L.)
  • Vliv zvýšené teploty a vlhkosti na polyfenolický komplex zrna vybraných odrůd pšenice obecné (Triticum aestivum L.) (cs)
  • Effect of enhanced temperature and humidity on polyphenolic complex of the grain of selected wheat varieties (Triticum aestivum L.) (en)
skos:notation
  • RIV/60460709:41210/02:00003741!RIV/2003/MSM/412103/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 32-36
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM 412100002)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 669287
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60460709:41210/02:00003741
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • wheat grain; accelerated ageing test; effect of increased temperature; effect of increased humidity; total polyphenols; phenolic acids; coumarins; changes in phenolic acids (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [10D8E13AC347]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • ČZU Praha
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Praha
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Vliv abiotických a biotických stresů na vlastnosti rostlin 2002 (sborník příspěvků)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Lachman, Jaromír
  • Pivec, Vladimír
  • Orsák, Matyáš
  • Dudjak, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Česká zemědělská univerzita v Praze
https://schema.org/isbn
  • 80-213-0949-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 41210
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software