About: Infrastruktury pro výzkum a vývoj podpořené z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – udržitelnost z hlediska lidských zdrojů     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
rdfs:seeAlso
Description
  • Kvalita výzkumné infrastruktury v Česku byla zatím hodnocena v porovnání s vyspělými „západními“ ekonomikami jako spíše podprůměrná. Zároveň je ale zřejmé, že dostupnost špičkové výzkumné infrastruktury je významným faktorem nejen pro kvalitní výzkum, ale i pro mezinárodní spolupráci či spolupráci s aplikačním sektorem. Dosavadní deficit ve sféře výzkumné infrastruktury by měly pomoci řešit současné operační programy a jejich prostřednictvím budovaná nová výzkumná centra. Jaký však bude efekt těchto nových výzkumných infrastruktur, závisí především na schopnostech či možnostech přivést do těchto center kvalitní výzkumné týmy a pracovníky. Příspěvek proto hodnotí z několika hledisek vývoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji a dílčí trendy dává do souvislosti s indikovanými požadavky vznikajících center. Analýza ukazuje, že v dílčích oborech se může objevit potřeba počtu nových pracovníků, která překračuje nárůst zaměstnanosti odpovídající současným trendům, a tím ohrozit stávající či nová výzkumná centra, potažmo očekávané dopady spojené s jejich výstavbou.
  • Kvalita výzkumné infrastruktury v Česku byla zatím hodnocena v porovnání s vyspělými „západními“ ekonomikami jako spíše podprůměrná. Zároveň je ale zřejmé, že dostupnost špičkové výzkumné infrastruktury je významným faktorem nejen pro kvalitní výzkum, ale i pro mezinárodní spolupráci či spolupráci s aplikačním sektorem. Dosavadní deficit ve sféře výzkumné infrastruktury by měly pomoci řešit současné operační programy a jejich prostřednictvím budovaná nová výzkumná centra. Jaký však bude efekt těchto nových výzkumných infrastruktur, závisí především na schopnostech či možnostech přivést do těchto center kvalitní výzkumné týmy a pracovníky. Příspěvek proto hodnotí z několika hledisek vývoj lidských zdrojů ve výzkumu a vývoji a dílčí trendy dává do souvislosti s indikovanými požadavky vznikajících center. Analýza ukazuje, že v dílčích oborech se může objevit potřeba počtu nových pracovníků, která překračuje nárůst zaměstnanosti odpovídající současným trendům, a tím ohrozit stávající či nová výzkumná centra, potažmo očekávané dopady spojené s jejich výstavbou. (cs)
  • The quality of research infrastructure in Czechia has been so far evaluated as lagging still considerably behind more developed western economies. At the same time, it is generally agreed that the availability of front-end research infrastructure plays important role not only for the quality of the research activities, but also for international cooperation and collaboration with the industry. The existing deficit of the research infrastructure in Czechia is addressed by the current European operational programmes supporting establishment of new (large) research centres. The real impact of these new research infrastructures being built, however, depends highly not on the physical infrastructure itself, but also on its utilization, being dependent on the ability to attract excellent research teams and researchers into these centres. This paper therefore assesses the availability of existing human resources in research and development and compares them with the indicated requirements of the emerging centres in order to evaluate potential risks and challenges stemming from these projects. The analysis shows that in some of the research fields the future demand for new employees might exceed the contemporary trends of human resources in research and development, jeopardizing the existing or the emerging research centres, and thus expected impacts of the new research infrastructure. (en)
Title
  • Infrastruktury pro výzkum a vývoj podpořené z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – udržitelnost z hlediska lidských zdrojů
  • Infrastruktury pro výzkum a vývoj podpořené z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – udržitelnost z hlediska lidských zdrojů (cs)
  • R&D infrastructures supported by the Operational Programme Research and Development for Innovation – human resources sustainability (en)
skos:prefLabel
  • Infrastruktury pro výzkum a vývoj podpořené z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – udržitelnost z hlediska lidských zdrojů
  • Infrastruktury pro výzkum a vývoj podpořené z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace – udržitelnost z hlediska lidských zdrojů (cs)
  • R&D infrastructures supported by the Operational Programme Research and Development for Innovation – human resources sustainability (en)
skos:notation
  • RIV/60456540:_____/11:#0000339!RIV12-MSM-60456540
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(LM2010010)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 2
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 204826
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60456540:_____/11:#0000339
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • R&D infrastructure; human resources; sustainability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [762BE6FF27D4]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Ergo
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 6
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Žížalová, Pavla
  • David, Marek
issn
  • 1802-2006
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software