Description
| - Kmen bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107, který fermentuje glukosu, fruktosu, sacharosu, maltosu, galaktosu, melezitosu, rafinosu a glukonát za vzniku kyseliny mléčné nebo směsi kyseliny mléčné, kyseliny octové a etanolu, a nefermentuje sorbosu, manitol, sorbitol, glycerol a N-acetylglukozamin. Způsob výroby nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů, při kterém se fermentuje ovocný a/nebo obilný substrát, který obsahuje alespoň jeden cukr ze skupiny glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, galaktosa, melezitosa, rafinosa, arabinosa, xylosa, glukonát, přičemž fermentace probíhá kmenem bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107, nebo jeho směsí s alespoň jedním jiným kmenem.
- Kmen bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107, který fermentuje glukosu, fruktosu, sacharosu, maltosu, galaktosu, melezitosu, rafinosu a glukonát za vzniku kyseliny mléčné nebo směsi kyseliny mléčné, kyseliny octové a etanolu, a nefermentuje sorbosu, manitol, sorbitol, glycerol a N-acetylglukozamin. Způsob výroby nealkoholických a nízkoalkoholických nápojů, při kterém se fermentuje ovocný a/nebo obilný substrát, který obsahuje alespoň jeden cukr ze skupiny glukosa, fruktosa, sacharosa, maltosa, galaktosa, melezitosa, rafinosa, arabinosa, xylosa, glukonát, přičemž fermentace probíhá kmenem bakterií Lactobacillus paracasei RIBM 2-107, nebo jeho směsí s alespoň jedním jiným kmenem. (cs)
- In the present invention, there is disclosed a strain of Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 bacteria, which ferments glucose, fructose, saccharose, maltose, galactose, melezitose, rafinose and gluconate under formation of lactic acid or a mixture of lactic acid, acetic acid and ethanol, and which does not ferment sorbose, mannitol, sorbitol, glycerol and N-acetylglucosamine. There is also disclosed a process for preparing non-alcoholic and low-alcoholic beverages, wherein the preparation process is characterized by fermenting fruit are provided with crop substrate containing at least one sugar being selected from the group consisting of glucose, fructose, saccharose, maltose, galactose, melezitose, rafinose, arabinose, xylose and gluconate, whereby the fermentation is carried out by the bacterial strain Lactobacillus paracasei RIBM 2-107 or mixtures thereof with at least one another strain. (en)
|