Description
| - Ve světě se vyrábí mnoho druhů piv různých organoleptických vlastností i chemického složení. Výroba piva v ČR za rok 2006 činí 19 787 405 hl. Výroba sladu v ČR ve stejném období činí 521 294 tun. Odpady při výrobě sladu : splavky ( cca max. 0,3 %hm., využití do krmných směsí), sladový květ ( obsahuje cca 24 %hm. bílkovin, využití do krmných směsí, alternativní výživa), sladový prach ( bez využití). Odpady při výrobě piva : sladové mláto ( hodnotné krmivo, obsahuje vlákninu, bílkoviny, cukry, polyfenoly, pokus využití jako aditivum do pekařských výrobků, nově pálení - diskutabilní, ze 100 kg sladu je cca 120 kg mláta), chmelové mláto a kaly ( kompostování), výstřelková voda ( využití ve varně), odpadní kvasnice ( potravinový doplněk, kyselá hydrolýza - velké množství kyseliny glutamové), regenerace odpadní filtrační křemeliny, využití kvasného oxidu uhličitého. Další odpady : odpadní vody, sklo, etikety, emise, odpadní teplo ( rekuperace), mazadla, komunální odpad.
- Ve světě se vyrábí mnoho druhů piv různých organoleptických vlastností i chemického složení. Výroba piva v ČR za rok 2006 činí 19 787 405 hl. Výroba sladu v ČR ve stejném období činí 521 294 tun. Odpady při výrobě sladu : splavky ( cca max. 0,3 %hm., využití do krmných směsí), sladový květ ( obsahuje cca 24 %hm. bílkovin, využití do krmných směsí, alternativní výživa), sladový prach ( bez využití). Odpady při výrobě piva : sladové mláto ( hodnotné krmivo, obsahuje vlákninu, bílkoviny, cukry, polyfenoly, pokus využití jako aditivum do pekařských výrobků, nově pálení - diskutabilní, ze 100 kg sladu je cca 120 kg mláta), chmelové mláto a kaly ( kompostování), výstřelková voda ( využití ve varně), odpadní kvasnice ( potravinový doplněk, kyselá hydrolýza - velké množství kyseliny glutamové), regenerace odpadní filtrační křemeliny, využití kvasného oxidu uhličitého. Další odpady : odpadní vody, sklo, etikety, emise, odpadní teplo ( rekuperace), mazadla, komunální odpad. (cs)
- In the world there are produced more sorts of beer with different sensorial and chemical properties. Production of beer in 2006 in Czech Rep. 19 787 405 hl. Production of barley malt in 2006 were 521 294 tonns. Malting wastes : swimmers in steep ( ca max. 0,3 %w/w, utilization - feeding mixture), malt culms ( content ca 24 %w/w proteins, utilization - feeding mixture, alternative nutrition), malt dust ( non utilization). Wastes on beer production : spent grains ( valuable feed, content pulp, proteins, sacchars, polyphenols, attempt utilization as addition to bakery products, newly burning - debatable, from 100 kg of malt is ca 120 kg of spent grains), spent hops and sludges ( composting), overgrow water ( utilization in brewing house), waste yeasts ( food-addition, acid hydrolysis - large content of glutamic acid), regeneration of waste kieselguhr, utilization of fermentative carbon dioxide. Next wastes : waste water, glasses, labels, emissions, waste warm ( recovery), lubricants. (en)
|