About: Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Nutritiously valuable substances contained in barley caryopses, f.e. non-starch polysaccharides, particularly arabinoxylans and beta-glucans, affect favourably human health. Direct consummation of barley grain and food is significant for prevention and for treatment of widespread civilization diseases.. The target of the study was to assess arabinoxylan and beta-glucan content variability in caryopses of spring barley lines. Varieties and lines grown in the School Agricultural Station of MUAF in Žabčice were used for determination of the content of the two above-mentioned hemicellulose polysaccharides. The varieties Kompakt and Krona were high yield donors with a low portion of beta-glucans in dry matter of caryopses. The varieties Wabet, Wanubet, and Washonubet from the USA are characterized by the presence of gene waxy and at the same time by the increased beta-glucan content. (en)
  • Asi 80 % sušiny ječného zrna tvoří polysacharidy (glykany). Jsou tvořeny velkým počtem kovalentně vázaných monosacharidových jednotek a jejich molekulová hmotnost dosahuje až několika milionů daltonů. Jejich strukturní role je nepostradatelná pro všechny organismy, zejména pro rostliny. Beta-glukany byly stanoveny metodou FIA, pentosany spektroskopickou metodou podle Douglase ve vzorcích odebraných z obilek individuálně vysetých a sklízených rostlin a rovněž z obilek rostlin setých strojem a sklizených hromadně z parcel o velikosti 10 m2. Použité odrůdy patřily jednak k odrůdám sladovnického typu (Kompakt a Krona) pěstované běžně v ČR, dále to byly odrůdy potravinářského typu získané z USA (Wabet, Wanubet, Washonubet) a třetí skupinu tvořily linie vyšlechtěné z obou předchozích skupin na Ústavu pěstování a šlechtění rostlin MZLU v Brně. Rostliny byly vypěstovány v polních pokusech na ŠP MZLU Brno v Žabčicích bez aplikace chemických prostředků (bez pesticidů a anorganických hnojiv) v letech 1999-2003.
  • Asi 80 % sušiny ječného zrna tvoří polysacharidy (glykany). Jsou tvořeny velkým počtem kovalentně vázaných monosacharidových jednotek a jejich molekulová hmotnost dosahuje až několika milionů daltonů. Jejich strukturní role je nepostradatelná pro všechny organismy, zejména pro rostliny. Beta-glukany byly stanoveny metodou FIA, pentosany spektroskopickou metodou podle Douglase ve vzorcích odebraných z obilek individuálně vysetých a sklízených rostlin a rovněž z obilek rostlin setých strojem a sklizených hromadně z parcel o velikosti 10 m2. Použité odrůdy patřily jednak k odrůdám sladovnického typu (Kompakt a Krona) pěstované běžně v ČR, dále to byly odrůdy potravinářského typu získané z USA (Wabet, Wanubet, Washonubet) a třetí skupinu tvořily linie vyšlechtěné z obou předchozích skupin na Ústavu pěstování a šlechtění rostlin MZLU v Brně. Rostliny byly vypěstovány v polních pokusech na ŠP MZLU Brno v Žabčicích bez aplikace chemických prostředků (bez pesticidů a anorganických hnojiv) v letech 1999-2003. (cs)
Title
  • Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene
  • Content of non-starch polysaccharides in a new lines of spring barley grain (en)
  • Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene (cs)
skos:prefLabel
  • Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene
  • Content of non-starch polysaccharides in a new lines of spring barley grain (en)
  • Neškrobové polysacharidy v zrnu nových linií jarního ječmene (cs)
skos:notation
  • RIV/60193697:_____/04:#0000103!RIV06-MZE-60193697
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 75
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QC1096), Z(MSM 432100001)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 575879
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60193697:_____/04:#0000103
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • spring barley; beta-glucans; polysaccharides (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8F6EDCDDE6DC]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Brno
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Nové poznatky v pěstování, šlechtění a ochraně rostlin
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Ehrenbergerová, J.
  • Havlová, Pavla
  • Belcrediová, N.
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Výzkumný ústav pícninářský, spol. s r.o.
https://schema.org/isbn
  • 80-902436-9-X
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software