Description
| - Cílem práce bylo zjistit vliv odrůdy, ročníku a stanoviště na velikost škrobových zrn u 16 odrůd bramboru pěstovaných v ČR. Přesné polní pokusy probíhaly na 5 stanovištích (Domanínek, Horažďovice, Lukavec, Valečov, Vysoké nad Jizerou) v letech 2005–2008. V laboratorně získaných vzorcích škrobu byla metodou laserové difrakce měřena velikost škrobových zrn. Rozhodující podíl na průměrné velikosti škrobových zrn měla odrůda (32,55 %). Podíl stanoviště (5,77 %) a ročníku (3.97 %) byl sice rovněž vysoce významný, ale výrazně nižší. V průměru celého souboru byla zaznamenána průměrná velikost škrobových zrn 43,30 ± 4,29 μm. Ta poměrně značně kolísala a pohybovala se od 30,40 μm (pozdní odrůda Sibu na Valečově v roce 2005) do 56,60 μm (velmi pozdní odrůda Kuras v Horažďovicích rovněž v roce 2005). Při hodnocení jednotlivých odrůd se průměrná velikost škrobových zrn pohybovala od 37,97 ± 2,17 μm (raná Tomensa) do 47,10 ± 3,72 μm (raná Nomade). Rozdíly mezi jednotlivými stanovišti byly v průměru celého souboru relativně malé a velikost se pohybovala od 42,15 ± 4,13 (Valečov) do 44,98 ± 4,97 (Horažďovice). Stejné konstatování platí i při porovnání jednotlivých ročníků (od 42,37 ± 4,31 μm v r. 2006 do 44,27 ± 3,92 μm v r. 2008). Délka vegetační doby jednotlivých odrůd průměrnou velikost škrobových zrn překvapivě neovlivnila a podobné konstatování platí i do určité míry pro vzájemné porovnání odrůd určených pouze pro výrobu škrobu s odrůdami, které umožňují širší využití (konzum, výroba lupínků, případně hranolků). Neplatí, že odrůdy
- Cílem práce bylo zjistit vliv odrůdy, ročníku a stanoviště na velikost škrobových zrn u 16 odrůd bramboru pěstovaných v ČR. Přesné polní pokusy probíhaly na 5 stanovištích (Domanínek, Horažďovice, Lukavec, Valečov, Vysoké nad Jizerou) v letech 2005–2008. V laboratorně získaných vzorcích škrobu byla metodou laserové difrakce měřena velikost škrobových zrn. Rozhodující podíl na průměrné velikosti škrobových zrn měla odrůda (32,55 %). Podíl stanoviště (5,77 %) a ročníku (3.97 %) byl sice rovněž vysoce významný, ale výrazně nižší. V průměru celého souboru byla zaznamenána průměrná velikost škrobových zrn 43,30 ± 4,29 μm. Ta poměrně značně kolísala a pohybovala se od 30,40 μm (pozdní odrůda Sibu na Valečově v roce 2005) do 56,60 μm (velmi pozdní odrůda Kuras v Horažďovicích rovněž v roce 2005). Při hodnocení jednotlivých odrůd se průměrná velikost škrobových zrn pohybovala od 37,97 ± 2,17 μm (raná Tomensa) do 47,10 ± 3,72 μm (raná Nomade). Rozdíly mezi jednotlivými stanovišti byly v průměru celého souboru relativně malé a velikost se pohybovala od 42,15 ± 4,13 (Valečov) do 44,98 ± 4,97 (Horažďovice). Stejné konstatování platí i při porovnání jednotlivých ročníků (od 42,37 ± 4,31 μm v r. 2006 do 44,27 ± 3,92 μm v r. 2008). Délka vegetační doby jednotlivých odrůd průměrnou velikost škrobových zrn překvapivě neovlivnila a podobné konstatování platí i do určité míry pro vzájemné porovnání odrůd určených pouze pro výrobu škrobu s odrůdami, které umožňují širší využití (konzum, výroba lupínků, případně hranolků). Neplatí, že odrůdy (cs)
- The aim of the study was investigation of variety, year and locality effect on starch grain size in 16 potato varieties grown in the Czech Republic. Exact field trials were performed on 5 localities (Domaninek, Horažďovice, Lukavec, Valečov, Vysoke nad Jizerou) between 2005 and 2008. Starch grain size was measured using laser diffraction in starch samples obtained under laboratory conditions. A decisive contribution to mean size of starch grains was recorded for variety (32.56 %). Contribution of locality (5.77 %) and year (3.97 %) was also highly significant; however, markedly lower. On average of the whole set mean starch grain size of 43.30 ± 4.29 μm was determined. The size relatively highly fluctuated and varied between 30.40 μm (late variety Sibu on Valečov in 2005) and 56.60 μm (very late variety Kuras in Horažďovice in 2005, as well). Evaluating individual varieties mean starch grain size ranged between 37.97 ± 2.17 μm (early Tomensa) and 47.10 ± 3.72 μm (early Nomade). Differences among individual localities were relatively small averaged over the whole set and the size ranged between 42.15 ± 4.13 (Valečov) and 44.98 ± 4.97 (Horažďovice). The same is true when comparing individual years (between 42.37 ± 4.31 μm in 2006 and 44.27 ± 3.92 μm in 2008). Surprisingly, growing period duration of individual varieties did not influence starch grain size and similar statement is to a certain extent true for mutual comparison of varieties solely intended for starch production and varieties, which enable broader use (ware, chip and/or French fry production). It is not true that varieties solely intended for starch production have conclusively also larger mean size of starch grains. (en)
|