Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Hlízy vybrané skupiny genotypů brambor představující případné genové zdroje byly získány prostřednictvím Genové banky bramboru vedené u Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod. Analyzovaná skupina genotypů zahrnovala odrůdy kulturního bramboru S. tuberosum (odrůda Desirée, Kuras, Russet Burbank), netradiční kulturní druhy pěstované v oblastech Jižní Ameriky (S. andigena, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotomum) a dalších dvanáct planých genotypů bramboru. Hlízový protein v denaturovaném stavu byl separován pomocí čipové elektroforézy Experion s následnou detekcí molekulární hmotnosti proteinových druhů detekovaných v patatinové oblasti a oblasti s převahou inhibitorů proteas. Variabilita počtu a pozice detekovaných proteinových pruhů v patatinové oblasti, stejně jako v oblasti inhibitorů proteas, umožnila zcela rozlišit studovaný soubor genotypů bramboru do jednopruhových clusterů. Oblast patatinových bílkovin byla u hodnocených druhů detekována v rozsahu od 42 do 56 kDa s počtem hmotnostních isoforem od jedné (S. demissum, S. verrucosum) do pěti (S. tuberosum, Kuras). V definované oblasti inhibitorů proteas (16 až 34 kDa) byl počet detekovaných bílkovinných pruhů od tří (S. microdontum) do sedmi (S. phureja).
- Hlízy vybrané skupiny genotypů brambor představující případné genové zdroje byly získány prostřednictvím Genové banky bramboru vedené u Výzkumného ústavu bramborářského Havlíčkův Brod. Analyzovaná skupina genotypů zahrnovala odrůdy kulturního bramboru S. tuberosum (odrůda Desirée, Kuras, Russet Burbank), netradiční kulturní druhy pěstované v oblastech Jižní Ameriky (S. andigena, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotomum) a dalších dvanáct planých genotypů bramboru. Hlízový protein v denaturovaném stavu byl separován pomocí čipové elektroforézy Experion s následnou detekcí molekulární hmotnosti proteinových druhů detekovaných v patatinové oblasti a oblasti s převahou inhibitorů proteas. Variabilita počtu a pozice detekovaných proteinových pruhů v patatinové oblasti, stejně jako v oblasti inhibitorů proteas, umožnila zcela rozlišit studovaný soubor genotypů bramboru do jednopruhových clusterů. Oblast patatinových bílkovin byla u hodnocených druhů detekována v rozsahu od 42 do 56 kDa s počtem hmotnostních isoforem od jedné (S. demissum, S. verrucosum) do pěti (S. tuberosum, Kuras). V definované oblasti inhibitorů proteas (16 až 34 kDa) byl počet detekovaných bílkovinných pruhů od tří (S. microdontum) do sedmi (S. phureja). (cs)
- The selected group of potato genetic sources was obtained from Potato gene bank held by Potato Research Institute Havlíčkův Brod. The analysed group contained European cultivated species S. tuberosum (cv. Desirée, Kuras, Russet Burbank), South American cultivated species (S. andigena, S. goniocalyx, S. phureja, S. stenotomum) and twelve wild potato genotypes. The tuber proteins were separated using automated chip electrophoresis Experion with subsequent detection of accurate molecular masses of protein bands of patatin and protease inhibitors area. Number and position variability of patatin area as well as area of protease inhibitors allowed to completely divide the studied group of potato genotypes. The area of patatin proteins ranged for the group of studied species between 42 and 56 kDa with number of mass isoforms differed from one (S. demissum, S. verrucosum) to five (S. tuberosum, Kuras). From three (S. microdontum) to seven (S. phureja) protein bands were detected in area defined as tuber protease inhibitors ranging from 16 to 34 kDa. (en)
|
Title
| - Utilization of Chip Electrophoresis for Characterization of Potato Gene Sources (en)
- Využití čipové elektroforézy pro charakterizaci genových zdrojů bramboru
- Využití čipové elektroforézy pro charakterizaci genových zdrojů bramboru (cs)
|
skos:prefLabel
| - Utilization of Chip Electrophoresis for Characterization of Potato Gene Sources (en)
- Využití čipové elektroforézy pro charakterizaci genových zdrojů bramboru
- Využití čipové elektroforézy pro charakterizaci genových zdrojů bramboru (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60109807:_____/13:#0000230!RIV14-MZE-60109807
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60109807:_____/13:#0000230
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - wild potato species; potato tuber proteins; patatin proteins; protease inhibitors (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
| |
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
| |
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
| |
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
| |
number of pages
| |
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
| - Česká zemědělská univerzita v Praze
|
https://schema.org/isbn
| |