About: Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Antioxidant activity of red-, purple- and yellow- fleshed potato varieties by the ABTS, DPPH and FRAP methods was investigated. Purple- and red-fleshed potatoes showed 1.5-2.6 times higher antioxidant activity comapared with the yellow-fleshed ones. However, the choice of matrix in which antioxidant activity was determined affected the obtained results. Significant differences between varieties and the localities on which the potatoes were cultivated were determined. The highest linear correlation betwween ABTS nad Frap arrays was found (R2=0.94), these arrays appear to by useful for the determination of antioxidant activity of potatoes. Statistically significant differences between the antioxidant activity of lyophilizate and juice of fresh potato tubers were foung in some varieties. (en)
  • Byla sledována antioxidační aktivita odrůd brambor s červenou, fialovou a žlutou dužninou pomocí metod ABTS, DPPH a FRAP. Hlízy s fialovou a červenou dužninou vykazovaly 1,5-2,6krát vyšší antioxidační aktivitu než žlutomasé hlízy. Dosažené výsledky byly ovlivněny výběrem matrice, ve které byla antioxidační aktivita zjišťována. Byly stanoveny průkazné diference mezi odrůdami a stanovišti, na kterých se brambory pěstovaly. Nejlepší lineární korelace (R2 = 0,94) byla zjištěna mezi testy ABTS a FRAP; tyto testy jsou hodnotné pro stanovení antioxidační aktivity brambor. U některých odrůd byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi antioxidační aktivitou lyofilizátu a čerstvou šťávou z hlíz.
  • Byla sledována antioxidační aktivita odrůd brambor s červenou, fialovou a žlutou dužninou pomocí metod ABTS, DPPH a FRAP. Hlízy s fialovou a červenou dužninou vykazovaly 1,5-2,6krát vyšší antioxidační aktivitu než žlutomasé hlízy. Dosažené výsledky byly ovlivněny výběrem matrice, ve které byla antioxidační aktivita zjišťována. Byly stanoveny průkazné diference mezi odrůdami a stanovišti, na kterých se brambory pěstovaly. Nejlepší lineární korelace (R2 = 0,94) byla zjištěna mezi testy ABTS a FRAP; tyto testy jsou hodnotné pro stanovení antioxidační aktivity brambor. U některých odrůd byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi antioxidační aktivitou lyofilizátu a čerstvou šťávou z hlíz. (cs)
Title
  • Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor
  • Selection and evaluation of suitable methods for antioxidant activity determination in purple- and red-fleshed potato varieties (en)
  • Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor (cs)
skos:prefLabel
  • Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor
  • Selection and evaluation of suitable methods for antioxidant activity determination in purple- and red-fleshed potato varieties (en)
  • Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor (cs)
skos:notation
  • RIV/60109807:_____/07:#0000069!RIV08-MSM-60109807
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 584-591
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(1G46058), V, Z(MSM6046070901)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 101
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 459226
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60109807:_____/07:#0000069
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potatoes, purple-, red-, yellow-fleshed varieties, antioxidant activity, ABTS, FRAP, DPPH (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [9107DFBF9699]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chem.Listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2007
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Šulc, M.
  • Horáčková, Vendulka
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software