Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Antioxidant activity of red-, purple- and yellow- fleshed potato varieties by the ABTS, DPPH and FRAP methods was investigated. Purple- and red-fleshed potatoes showed 1.5-2.6 times higher antioxidant activity comapared with the yellow-fleshed ones. However, the choice of matrix in which antioxidant activity was determined affected the obtained results. Significant differences between varieties and the localities on which the potatoes were cultivated were determined. The highest linear correlation betwween ABTS nad Frap arrays was found (R2=0.94), these arrays appear to by useful for the determination of antioxidant activity of potatoes. Statistically significant differences between the antioxidant activity of lyophilizate and juice of fresh potato tubers were foung in some varieties. (en)
- Byla sledována antioxidační aktivita odrůd brambor s červenou, fialovou a žlutou dužninou pomocí metod ABTS, DPPH a FRAP. Hlízy s fialovou a červenou dužninou vykazovaly 1,5-2,6krát vyšší antioxidační aktivitu než žlutomasé hlízy. Dosažené výsledky byly ovlivněny výběrem matrice, ve které byla antioxidační aktivita zjišťována. Byly stanoveny průkazné diference mezi odrůdami a stanovišti, na kterých se brambory pěstovaly. Nejlepší lineární korelace (R2 = 0,94) byla zjištěna mezi testy ABTS a FRAP; tyto testy jsou hodnotné pro stanovení antioxidační aktivity brambor. U některých odrůd byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi antioxidační aktivitou lyofilizátu a čerstvou šťávou z hlíz.
- Byla sledována antioxidační aktivita odrůd brambor s červenou, fialovou a žlutou dužninou pomocí metod ABTS, DPPH a FRAP. Hlízy s fialovou a červenou dužninou vykazovaly 1,5-2,6krát vyšší antioxidační aktivitu než žlutomasé hlízy. Dosažené výsledky byly ovlivněny výběrem matrice, ve které byla antioxidační aktivita zjišťována. Byly stanoveny průkazné diference mezi odrůdami a stanovišti, na kterých se brambory pěstovaly. Nejlepší lineární korelace (R2 = 0,94) byla zjištěna mezi testy ABTS a FRAP; tyto testy jsou hodnotné pro stanovení antioxidační aktivity brambor. U některých odrůd byly zjištěny statisticky významné rozdíly mezi antioxidační aktivitou lyofilizátu a čerstvou šťávou z hlíz. (cs)
|
Title
| - Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor
- Selection and evaluation of suitable methods for antioxidant activity determination in purple- and red-fleshed potato varieties (en)
- Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor (cs)
|
skos:prefLabel
| - Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor
- Selection and evaluation of suitable methods for antioxidant activity determination in purple- and red-fleshed potato varieties (en)
- Výběr a zhodnocení vhodných metod pro stanovení antioxidační aktivity fialových a červených odrůd brambor (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60109807:_____/07:#0000069!RIV08-MSM-60109807
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| - P(1G46058), V, Z(MSM6046070901)
|
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60109807:_____/07:#0000069
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - potatoes, purple-, red-, yellow-fleshed varieties, antioxidant activity, ABTS, FRAP, DPPH (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| |
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Šulc, M.
- Horáčková, Vendulka
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |