Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - The work is directed to water activity parameters (AW) in common carp (Cyprinus carpio) and bream (Abramis brama) flesh and minced flesh of the two species. Data were carried out on FA - st/1 (Food Analyses Science and Technology) apparatus GBX Fast I operating with principles of catoptric hygrometry. The method has been evaluated as a reference measurement of Aw. The aim of the measurement was to determinate movable free water which can be involved in chemical reactions resulting to product quality and reflecting product shelf life, nutrients stability and microbiological safety. As supplements to minced fish flesh were used: Potex made of potato fibre, Lycamic of mixture of natural fibres, proteins and polysaccharides and Pro 500V preparation consisting of wheat fibre. The preparation Pro 500 V is broadly used in meat industry for manufacture of emulsions. Also salt in 3 % and smoking procedure were evaluated. From the point of water activity no differences between carp and bream minced flesh wer (en)
- Práce je zaměřena na stanovení parametrů vodní aktivity (AW) masa kapra (Cyprinus carpio) a cejna (Abramis brama). Měření byla prováděna na přístroji FA - st/1 (Food Analyses Science and Technology) GBX Fast I, který využívá principu zrcadlové hygrometrie. Dnes je považována za referenční technologii měření AW. Cílem bylo stanovení volné nevázané vody, která je schopna se účastnit chemických reakcí a tím mít následný vliv na kvalitu výrobku (doba trvanlivosti, stabilita živin v produktu, mikrobiologická bezpečnost). Jako aditiva do separátu byl v tomto případě použit přípravek Potex, vyrobený z vlákniny brambor; Lykamix, složený ze směsi přírodních vláknin, bílkovin a polysacharidů a přípravek Pro 500 V, který se skládá z pšeničné bílkoviny a rostlinné vlákniny a slouží k výrobě emulzí v masném průmyslu. Z hlediska hodnot vodní aktivity nebyla prokázána rozdílnost mezi separátem z masa kapra a separátem z cejna. Dále nebyl zjištěn prokazatelný vliv přídavku potravinářských škrobů na hodnoty vodní a
|
Title
| - Vodní aktivita rybího masa
- Vodní aktivita rybího masa (cs)
- Water activity of fish flesh (en)
|
skos:prefLabel
| - Vodní aktivita rybího masa
- Vodní aktivita rybího masa (cs)
- Water activity of fish flesh (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:_____/02:00004347!RIV/2003/MSM/120003/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:_____/02:00004347
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - carp; bream; water activity; product quality; minced flesh; food starch (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Sborník Jihočeské univerzity, ZF v Českých Budějovicích, zootechnologická řada
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| |
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |