About: The methodology for evaluation of the hygienic quality of fish meat concerning content of contaminants     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The methodology is to give potential users an effective tool for the evaluation of surface water contamination and assessing the hygienic quality of fish meat from open waters and fish-breeding facilities. The methodology provides an overview and brief description of the most problematic contaminants that threaten the quality of the fish meat and therefore its consumers. It also describes the procedure of collection and processing of samples for analytical determination of major pollutants. Methodology summarizes the current legislative on hygiene and exposure limits for contaminants in fish and describes the procedure for calculation of the maximum recommended amount of fish meat for consumption in respet to concentrations of contaminants. The methodology includes specific examples from open waters and farms. The methodology is addressed to the competent authorities of state supervision representatives (supervisory authorities) under the Ministry of Agriculture (State Veterinary Administration, National Agriculture and Food Inspection Authority) and the Ministry of the Health (public health authorities). The methodology can be used by the Czech Angler Union for declaration of hygienic quality of fish from open waters. (en)
  • Cílem metodiky je poskytnout potenciálním zájemcům účinný nástroj pro hodnocení kontaminace povrchových vod a posouzení hygienické kvality masa ryb pocházejících z volných vod i rybochovných zařízení. V metodice je uveden přehled a stručná charakteristika nejvíce problematických kontaminantů ohrožujících kvalitu rybího masa a tedy i jeho konzumenty. Je zde popsán postup odběru a zpracování vzorků pro potřeby analytických stanovení významných polutantů. Dále jsou uvedeny aktuální legislativní hygienické a expoziční limity pro obsah cizorodých látek v rybách a popsán postup výpočtu maximálního doporučeného množství rybího masa pro konzumaci z hlediska koncentrací cizorodých látek, které jsou v něm obsaženy. Metodika obsahuje konkrétní příklady pocházející z volných vod a chovů v ČR. Metodika je určena příslušným orgánům státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti Ministerstva zemědělství (Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Ministerstva zdravotnictví (orgány ochrany veřejného zdraví). Metodika může být využita Rybářskými svazy ČR pro deklaraci hygienické kvality ryb z volných vod.
  • Cílem metodiky je poskytnout potenciálním zájemcům účinný nástroj pro hodnocení kontaminace povrchových vod a posouzení hygienické kvality masa ryb pocházejících z volných vod i rybochovných zařízení. V metodice je uveden přehled a stručná charakteristika nejvíce problematických kontaminantů ohrožujících kvalitu rybího masa a tedy i jeho konzumenty. Je zde popsán postup odběru a zpracování vzorků pro potřeby analytických stanovení významných polutantů. Dále jsou uvedeny aktuální legislativní hygienické a expoziční limity pro obsah cizorodých látek v rybách a popsán postup výpočtu maximálního doporučeného množství rybího masa pro konzumaci z hlediska koncentrací cizorodých látek, které jsou v něm obsaženy. Metodika obsahuje konkrétní příklady pocházející z volných vod a chovů v ČR. Metodika je určena příslušným orgánům státního dozoru (dozorové orgány) v působnosti Ministerstva zemědělství (Státní veterinární správa, Státní zemědělská a potravinářská inspekce) a Ministerstva zdravotnictví (orgány ochrany veřejného zdraví). Metodika může být využita Rybářskými svazy ČR pro deklaraci hygienické kvality ryb z volných vod. (cs)
Title
  • The methodology for evaluation of the hygienic quality of fish meat concerning content of contaminants (en)
  • Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek
  • Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek (cs)
skos:prefLabel
  • The methodology for evaluation of the hygienic quality of fish meat concerning content of contaminants (en)
  • Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek
  • Metodika hodnocení hygienické kvality masa ryb z hlediska obsahu cizorodých látek (cs)
skos:notation
  • 157/89037/2014-16230 Nmet CERTIFIKOVANÁ METODIKA
  • RIV/60076658:12520/14:43886931!RIV15-MSM-12520___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/01.0024), P(LO1205), S
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství, úsek lesního hospodářství, sekce lesního hospodářství, odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Zavedení této metodiky do praxe není spojeno se zvyšováním nákladů na realizace studií zaměřených na hodnocení kontaminace ryb. Metodika umožňuje přesnější, lépe vypovídající a veřejností lépe %22uchopitelnou%22 analýzu a interpretaci výsledků analýz vzorků rybího masa zaměřených na nejčastěji sledované kontaminanty ovlivňující jeho hygienickou kvalitu. Rybářský svaz využije metodiku k deklaraci vysoké hygienické kvality ryb, především kapra obecného z obhospodařovaných lokalit. Jasně, srozumitelně a široce prezentované výsledky mohou představovat ekonomický přínos pro uživatele v podobě navýšení prodeje povolenek k rybolovu až o 10 %. Jasně deklarovaná hygienická kvalita ryb výrazně podpoří důvěru veřejnosti ke konzumaci sladkovodních ryb. Ekonomický přínos pro uživatele výsledků zpracovaných dle této metodiky představuje zdravotní profit, se všemi navazujícími ekonomickými aspekty, vyplývajícími z prevence příjmu zdraví ohrožujících dávek environmentálních polutantů.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 28771
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12520/14:43886931
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 157
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • contaminants; fish meat; hygienic quality (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [6C24D4A601E9]
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • 157/89037/2014-16230 Nmet CERTIFIKOVANÁ METODIKA
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Grabic, Roman
  • Randák, Tomáš
  • Turek, Jan
  • Žlábek, Vladimír
  • ČERVENÝ, Daniel
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12520
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 19 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software