About: Metody terénních analýz měření obsahu tuku v mase kapra obecného     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The objective of this study was to obtain the first cross-validated prediction on fat content on a fish using a non-invasive or non-destructive method in situ. For testing a Distell Fish Fatmeter FM 692 from Distell.com. was used. Furthermore we used an iRaman Plus spectrometer operating on principles of the Raman Effect. Another rapid method used was a manual measurement of back fat height using a digital calliper on slaughtered carps which was cross-validated to the fat content. The technology was focussed on evaluating the applicability of these methods and the accuracy of the obtained result, respectively. (en)
  • Cílem technologie bylo ověření použitelnosti metod neinvazivního a/nebo nedestruktivního zjišťování kvality rybího masa in situ. Předmětem technologie bylo konkrétně testování použitelnosti přístroje Fish Fatmeter model FM 692 od firmy Distell.com., dále iRaman Plus spektrometru pracujícího na principu tzv. Ramanova jevu a na zjišťování tučnosti ryby na základě manuálního měření výšky hřbetního tuku digitálním posuvným měřítkem. Technologie byla zaměřena na zjištění použitelnosti takových metod, respektive na správnost dosažených zjištění.
  • Cílem technologie bylo ověření použitelnosti metod neinvazivního a/nebo nedestruktivního zjišťování kvality rybího masa in situ. Předmětem technologie bylo konkrétně testování použitelnosti přístroje Fish Fatmeter model FM 692 od firmy Distell.com., dále iRaman Plus spektrometru pracujícího na principu tzv. Ramanova jevu a na zjišťování tučnosti ryby na základě manuálního měření výšky hřbetního tuku digitálním posuvným měřítkem. Technologie byla zaměřena na zjištění použitelnosti takových metod, respektive na správnost dosažených zjištění. (cs)
Title
  • Metody terénních analýz měření obsahu tuku v mase kapra obecného
  • Metody terénních analýz měření obsahu tuku v mase kapra obecného (cs)
  • Method of terrain analyses of fat content in carp flesh (en)
skos:prefLabel
  • Metody terénních analýz měření obsahu tuku v mase kapra obecného
  • Metody terénních analýz měření obsahu tuku v mase kapra obecného (cs)
  • Method of terrain analyses of fat content in carp flesh (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12520/14:43886927!RIV15-MSM-12520___
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/01.0024), P(LO1205), S
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • Náklady na použití metody měření výšky hřbetního tuku ryb jsou zanedbatelné a dosažené výsledky přesvědčivé. Tato metoda umožňuje velmi efektivně analyzovat resp. spočítat množství tuku ve svalovině kapra s prakticky %22nulovými%22 počátečními náklady. Potenciál pro využití v praxi má rovněž Distell Fatmeter. Pořizovací cena je poměrně vysoká, cca 100 000 Kč. Pokud bychom porovnali cenu FFM a návratnost investice vs. chemický rozbor, který se pohybuje okolo 1 000,- Kč za vzorek, je návratnosti investice dosaženo již za 100 měření. Lze předpokládat, že v tuto chvíli je v rybářském podniku ekonomicky nereálné využití Ramanovy spektrometrie. Pořizovací cena přístroje iRaman Plus je cca 1 000 000 Kč. Avšak přístroj lze doporučit např. firmám zabývajícím se výrobou potravin a/nebo kontrolním orgánům sledujícím nezávadnost potravin, deklarované složení, apod. Použití Ramanovy spektrometrie v kontextu s rybím masem představuje novou, potenciálně vhodnou aplikaci tohoto způsobu měření.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 29002
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12520/14:43886927
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 152
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open...vai/riv/kategorie
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • carp flesh; fat content; terrain method analyses (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [8C04ACF0B546]
http://linked.open.../licencniPoplatek
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • Ing. Miloš Cepák, Ph.D. - Farma Tušť, IČ: 75139278, 8. 9. 2014; Ing. J. Másílko, Ph.D., FROV JU, Zátiší 728/II, 389 25 Vodňany, 387 774 601, masilj00@frov.jcu.cz;
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Mráz, Jan
  • Másílko, Jan
  • Zajíc, Tomáš
  • Sampels, Sabine
  • Hlaváč, David
http://linked.open...avai/riv/vlastnik
http://linked.open...itiJinymSubjektem
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12520
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 48 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software