About: Possibilities of production of freshwater fish with high content of omega-3 fatty acids     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Konzumace ryb je v ČR ve srovnání s průměrem EU na velmi nízké úrovni. Zároveň patříme k zemím s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Jako významný preventivní i léčebný prostředek byl potvrzen dostatečný příjem omega 3 polynenasycených mastných kyselin (omega 3 PUFA). Hlavním zdrojem těchto látek v lidské výživě jsou ryby. Existuje několik faktorů, které kompozici a množství těchto kyselin v tuku ovlivňují, a z nich vycházejí metody, kterými lze obsah omega 3 PUFA účinně zvýšit. Cílem této metodiky je poskytnout chovatelům ucelený přehled, jak lze docílit vysokého obsahu omega 3 PUFA v mase ryb a dále podat informace týkající se správného zpracování a kuchyňské úpravy ryb, která zabezpečí zachování a plné využití omega 3 PUFA ve výživě člověka. Metodika je určena především pro malo i velkochovatele ryb a dále pro podniky zabývající se výrobou polotovarů a hotových výrobků z rybího masa.
  • Konzumace ryb je v ČR ve srovnání s průměrem EU na velmi nízké úrovni. Zároveň patříme k zemím s nejvyšším výskytem kardiovaskulárních onemocnění. Jako významný preventivní i léčebný prostředek byl potvrzen dostatečný příjem omega 3 polynenasycených mastných kyselin (omega 3 PUFA). Hlavním zdrojem těchto látek v lidské výživě jsou ryby. Existuje několik faktorů, které kompozici a množství těchto kyselin v tuku ovlivňují, a z nich vycházejí metody, kterými lze obsah omega 3 PUFA účinně zvýšit. Cílem této metodiky je poskytnout chovatelům ucelený přehled, jak lze docílit vysokého obsahu omega 3 PUFA v mase ryb a dále podat informace týkající se správného zpracování a kuchyňské úpravy ryb, která zabezpečí zachování a plné využití omega 3 PUFA ve výživě člověka. Metodika je určena především pro malo i velkochovatele ryb a dále pro podniky zabývající se výrobou polotovarů a hotových výrobků z rybího masa. (cs)
  • In the Czech Republic, consumption of fish is very low compared to the EU average. At the same time, it belongs to the countries with the highest incidence of cardiovascular diseases. Sufficient intake of omega-3 polyunsaturated fatty acids (omega-3 PUFA) has been shown as an important preventive and therapeutic agent. Fish is the main source of the omega-3 PUFA in the human diet. There are several factors which influence the content of these acids in the fat and there are also several methods how to increase the omega-3 PUFA in the fish flesh. The aim of this methodology is to give a comprehensive overview of how to achieve a high level of omega-3 PUFA in fish as well as provide information concerning the proper handling and cooking of fish. The methodology is intended primarily for fish farmers and for companies engaged in fish processing. (en)
Title
  • Possibilities of production of freshwater fish with high content of omega-3 fatty acids (en)
  • Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
  • Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin (cs)
skos:prefLabel
  • Possibilities of production of freshwater fish with high content of omega-3 fatty acids (en)
  • Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
  • Možnosti produkce sladkovodních ryb s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin (cs)
skos:notation
  • 112/204534/2011-16230/Nmet
  • RIV/60076658:12520/11:43881788!RIV12-MZE-12520___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(ED2.1.00/01.0024), P(QH92307), S
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • Ministerstvo zemědělství, Úsek lesního hospodářství, Sekce lesního hospodářství, Odbor státní správy lesů, myslivosti a rybářství, Těšnov 17, 117 05 Praha 1
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • V intenz. chovech bude cena rybího oleje do budoucna výrazně stoupat. Při aplikaci metody chovu ?finishing feeding? dosažení úspor cca 1 Kč na každý kg krmné směsi. Vzhledem k omezenému množství a stále se zvyšující poptávce po rybím oleji předpokládáme v příštích letech úsporu až 5 Kč na každý kg krmné směsi v případě, že rybí olej bude ve směsi nahrazen olejem rostlin. nebo jejich směsí. V rybničním chovu úspora fin. prostř. důsledným využíváním přirozené potravy, jež by se měla podílet na přírůstku ryb minimálně z 50 %. Vrácení investice v následné nižší spotřebě krmiva pro přikrmování. Doporučuje se sezónní využívání krmiv bohatých na prekurzory (řepkové výlisky, len). Při aplikaci krmné směsi bohaté na prekurzory HUFA se sice zvyšuje cena ryby řádově o 15-20 % (10 Kč) vlivem vyšších nákladů na krmení, ale podle dosavadních zkušeností je spotřebitel ochoten tento rozdíl připlatit, a pokud je mu deklarována vyšší kvalita masa těchto ryb, lze v současnosti prodávat kilogram živé hmotnosti kapra za 85-90 Kč.
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 214001
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12520/11:43881788
http://linked.open...terniIdentifikace
  • 112
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • omega-3 PUFA; nutrition; muscle; fatty acid; Common carp (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [986A442527E6]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • Blatenská ryba, spol. s r.o.; Na Příkopech 747, 388 01 Blatná; IČ: 49023837
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • 112/204534/2011-16230/Nmet
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kozák, Pavel
  • Mráz, Jan
  • Picková, Jana
  • Zajíc, Tomáš
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12520
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software