Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Emmer wheat [Triticum diccocum (Schrank) Schuebl] is an example of a crop which has been largely grown in less favourable farming areas (i. e. less fertile montane lands, arid areas, etc.). Our paper work aims at a description of an availability of the wheat genetic resources within Europe and an evaluation of the particular agronomically significant parameters and the elementary qualitative parameters of the emmer wheat genetic resources within the Czech Republic. Data for the evaluation of a structure and availability of the wheat genetic resources were drawn from the European Wheat Database and evaluated. Precise small-plot trials were established on the certified organic parcel of the University of South Bohemia in České Budějovice and used between 2009 and 2011. Eight emmer wheat genetic resources and two bread wheat control varieties were involved in the trials. Selected agronomic and elementary qualitative parameters were studied. The accessions were resistant to the common wheat diseases and competitive to weed plants. The mean yield rate achieved 2.03 t.ha-1. A reduced resistance to lodging, just as a reduced spike productivity, were two most significant disadvantages of the wheat growing. The protein proportion achieved almost 17 per cent. On the other hand, the emmer wheat proteins usually swell less than the protein of bread wheat (low values of Zeleny test). The emmer wheat is not, therefore, suitable for the traditional baking and processing but for other types of processing, i.e. a production of pasta, biscuits, etc. As for the yield formation, a legally protected variety Rudico was considered as the most prospective of all the tested emmer wheat accessions. (en)
- Struktura a dostupnost genetických zdrojů pšenice dvouzrnky v evropském měřítku jsou na vysoké úrovni, protože na internetových stránkách EVIGEZU, respektive European Wheat Database (Evropská databáze pšenice) jsou tyto informace velmi dobře zpracovány a tyto stránky jsou přehledné. Uživatel Evropské databáze pšenice nalezne u zvolené odrůdy údaje o státu původu, organizaci, ve které je odrůda uložena, taxonu, statusu, roku zařazení do kolekce, typu vývoje a dostupnosti. Veškeré informace jsou volně přístupné všem zájemcům z řad odborné veřejnosti bez omezení. Pšenice dvouzrnka se z pohledu tvorby výnosu jeví jako perspektivní plodina do méně vhodných nebo nevhodných oblastí pro pěstování pšenice seté. Stejnou vlastnost mají i pšenice jednozrnka nebo špalda. Pšenici dvouzrnku je proto vhodné pěstovat v méně příznivých oblastech i pro její přizpůsobivost. I v těchto oblastech je tato pšenice schopna poskytnout uspokojivý výnos. Je odolná k některým houbovým chorobám, jako například padlí travnímu. Dobře odolává také vůči suchu. U jakostních ukazatelů vynikala dvouzrnka v obsahu dusíkatých látek v sušině zrna (téměř 17 %) a v obsahu mokrého lepku v sušině zrna (téměř 40 %). Tyto hodnoty jsou oproti kontrolním odrůdám pšenice seté vyšší. Na druhou stranu má pšenice dvouzrnka málo bobtnavé lepkové bílkoviny, a proto je méně vhodná pro pekařské využití. Vhodná je pro nekynuté výrobky. Pšenice dvouzrnka dosáhla v hodnocení průměrného výnosu 2,03 t/ha, ale v odrůdách byla velká variabilita. Výnosy se u různých odrůd pohybovaly v rozmezí od 0,58 t/ha až do hodnot přesahující hodnotu 4,5 t/ha. Nevýhody při pěstování pšenice dvouzrnky, ale i ostatních pluchatých pšenic (jednozrnka, špalda) je nižší výnosová úroveň. Jako vhodnou odrůdou pro pěstování v ekologickém systému hospodaření se jeví právně chráněná odrůda Rudico, jejíž výnos v testech dosáhl průměru 2,05 t/ha.
- Struktura a dostupnost genetických zdrojů pšenice dvouzrnky v evropském měřítku jsou na vysoké úrovni, protože na internetových stránkách EVIGEZU, respektive European Wheat Database (Evropská databáze pšenice) jsou tyto informace velmi dobře zpracovány a tyto stránky jsou přehledné. Uživatel Evropské databáze pšenice nalezne u zvolené odrůdy údaje o státu původu, organizaci, ve které je odrůda uložena, taxonu, statusu, roku zařazení do kolekce, typu vývoje a dostupnosti. Veškeré informace jsou volně přístupné všem zájemcům z řad odborné veřejnosti bez omezení. Pšenice dvouzrnka se z pohledu tvorby výnosu jeví jako perspektivní plodina do méně vhodných nebo nevhodných oblastí pro pěstování pšenice seté. Stejnou vlastnost mají i pšenice jednozrnka nebo špalda. Pšenici dvouzrnku je proto vhodné pěstovat v méně příznivých oblastech i pro její přizpůsobivost. I v těchto oblastech je tato pšenice schopna poskytnout uspokojivý výnos. Je odolná k některým houbovým chorobám, jako například padlí travnímu. Dobře odolává také vůči suchu. U jakostních ukazatelů vynikala dvouzrnka v obsahu dusíkatých látek v sušině zrna (téměř 17 %) a v obsahu mokrého lepku v sušině zrna (téměř 40 %). Tyto hodnoty jsou oproti kontrolním odrůdám pšenice seté vyšší. Na druhou stranu má pšenice dvouzrnka málo bobtnavé lepkové bílkoviny, a proto je méně vhodná pro pekařské využití. Vhodná je pro nekynuté výrobky. Pšenice dvouzrnka dosáhla v hodnocení průměrného výnosu 2,03 t/ha, ale v odrůdách byla velká variabilita. Výnosy se u různých odrůd pohybovaly v rozmezí od 0,58 t/ha až do hodnot přesahující hodnotu 4,5 t/ha. Nevýhody při pěstování pšenice dvouzrnky, ale i ostatních pluchatých pšenic (jednozrnka, špalda) je nižší výnosová úroveň. Jako vhodnou odrůdou pro pěstování v ekologickém systému hospodaření se jeví právně chráněná odrůda Rudico, jejíž výnos v testech dosáhl průměru 2,05 t/ha. (cs)
|
Title
| - Genetické zdroje pšenice dvouzrnky a perspektiva jejich využití v ekologickém zemědělství
- Genetické zdroje pšenice dvouzrnky a perspektiva jejich využití v ekologickém zemědělství (cs)
- Genetic resources of emmer wheat and their prospective use in organic farming (en)
|
skos:prefLabel
| - Genetické zdroje pšenice dvouzrnky a perspektiva jejich využití v ekologickém zemědělství
- Genetické zdroje pšenice dvouzrnky a perspektiva jejich využití v ekologickém zemědělství (cs)
- Genetic resources of emmer wheat and their prospective use in organic farming (en)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/12:43884503!RIV13-MZE-12220___
|
http://linked.open...avai/predkladatel
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/12:43884503
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - farming; organic; use; prospective; their; and; wheat; emmer; resources; Genetic (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Lucrări Ştiinţifice, Seria Agronomie
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...vavai/riv/projekt
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Capouchová, I.
- Konvalina, Petr
- Moudrý, Jan
- Stehno, Z.
|
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |
is http://linked.open...avai/riv/vysledek
of | |