About: Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Bread wheat (Triticum aestivum L.) is the most frequent cereal species in the Czech Republic grown in accordance with the organic farming. Range of varieties is wide in the Czech Republic; the organic farmers deal with a problem how to understand it and orientate themselves in it. Our research aimed at an evaluation of the yield rate and the basic parametres of the baking quality of different winter wheat varieties. The trial plants were grown on organic farming between 2006 and 2011. The research results have shown that the organic growing of wheat is connected with a reduction of the yield rate just as the technological quality. The proportion of proteins in grain just as the baking quality of proteins decrease (the reduced values of Zelenyho test). Our research has, however, shown a favourable yield rate and a good protein content of varieties Akteur, Ludwig or Element. (en)
  • Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je nejpěstovanější obilninou v ekologickém zemědělství (EZ) v ČR. Nabídka odrůd je v ČR rozsáhlá a ekologičtí zemědělci se v ní hůře orientují. Cílem příspěvku bylo vyhodnotit výnosovou úroveň a základní parametry pekařské jakosti různých odrůd ozimé pšenice pěstovaných podle zásad EZ mezi lety 2006-2011. Z výsledků je zřejmé, že pěstování pšenice seté v EZ je spojené s redukcí výnosu a technologické jakosti. Dochází ke snížení obsahu hrubého proteinu v zrnu a jeho pekařské jakosti (snížené hodnoty Zelenyho indexu). Na základě našich výsledků dosahovaly dobré výnosové úrovně a obsahu hrubého proteinu v zrnu například odrůdy Akteur, Ludwig nebo Element.
  • Pšenice setá (Triticum aestivum L.) je nejpěstovanější obilninou v ekologickém zemědělství (EZ) v ČR. Nabídka odrůd je v ČR rozsáhlá a ekologičtí zemědělci se v ní hůře orientují. Cílem příspěvku bylo vyhodnotit výnosovou úroveň a základní parametry pekařské jakosti různých odrůd ozimé pšenice pěstovaných podle zásad EZ mezi lety 2006-2011. Z výsledků je zřejmé, že pěstování pšenice seté v EZ je spojené s redukcí výnosu a technologické jakosti. Dochází ke snížení obsahu hrubého proteinu v zrnu a jeho pekařské jakosti (snížené hodnoty Zelenyho indexu). Na základě našich výsledků dosahovaly dobré výnosové úrovně a obsahu hrubého proteinu v zrnu například odrůdy Akteur, Ludwig nebo Element. (cs)
Title
  • Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství
  • Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství (cs)
  • Yield and Quality of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) in Organic Farming (en)
skos:prefLabel
  • Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství
  • Výnosová úroveň a pekařská jakost pšenice seté (Triticum aestivum L.) v ekologickém zemědělství (cs)
  • Yield and Quality of Bread Wheat (Triticum aestivum L.) in Organic Farming (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/12:43884492!RIV13-MZE-12220___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QI111B154)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178980
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/12:43884492
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • Farming; Organic; aestivum; Triticum; Wheat; Bread; Quality; and; Yield (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [12DCAD2364C9]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Capouchová, I.
  • Konvalina, Petr
  • Moudrý, Jan
  • Štěrba, Zdeněk
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software