About: Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Antimikrobiální proteiny a peptidy kulturního bramboru (Solanum tuberosum L.) byly dosud detegovány ve většině částí rostlinného těla, ale nejčastěji jsou izolovány z hlíz a listů. Jedná se o heterogenní skupinu proteinů, kterou lze klasifikovat dle společných biochemických vlastností do čtyř skupin. První skupinou je komplex patatinových proteinů, u nichž byla dosud popsána schopnost inhibice klíčení spor patogena P. infestans. Druhou skupinou jsou inhibitory proteas, a to zejména inhibitory proteas Kunitzova typu, u kterých byla popsána různorodá antifungální i antibakteriální aktivita. Třetí skupinou jsou tzv. bramborové defensiny, jejichž společným znakem je struktura malých peptidů bohatých na cystein. A konečně poslední skupina zahrnuje proteiny vykazující antimikrobiální aktivitu, které nelze přiřadit k žádné z předchozích skupin, ať již z důvodu neexistence podobnosti či nedostatečnému množství informací o těchto proteinech. Jedná se např. o AP1 protein izolovaný z listů nebo velmi perspektivní skupinu aspartátových proteas. Potenciál využití antimikrobiálních proteinů druhu Solanum tuberosum je široký, zahrnující oblasti veterinární a humánní medicíny i uplatnění v zemědělských biotechnologiích při produkci genotypů plodin se zvýšenou rezistencí vůči patogenním organismům.
  • Antimikrobiální proteiny a peptidy kulturního bramboru (Solanum tuberosum L.) byly dosud detegovány ve většině částí rostlinného těla, ale nejčastěji jsou izolovány z hlíz a listů. Jedná se o heterogenní skupinu proteinů, kterou lze klasifikovat dle společných biochemických vlastností do čtyř skupin. První skupinou je komplex patatinových proteinů, u nichž byla dosud popsána schopnost inhibice klíčení spor patogena P. infestans. Druhou skupinou jsou inhibitory proteas, a to zejména inhibitory proteas Kunitzova typu, u kterých byla popsána různorodá antifungální i antibakteriální aktivita. Třetí skupinou jsou tzv. bramborové defensiny, jejichž společným znakem je struktura malých peptidů bohatých na cystein. A konečně poslední skupina zahrnuje proteiny vykazující antimikrobiální aktivitu, které nelze přiřadit k žádné z předchozích skupin, ať již z důvodu neexistence podobnosti či nedostatečnému množství informací o těchto proteinech. Jedná se např. o AP1 protein izolovaný z listů nebo velmi perspektivní skupinu aspartátových proteas. Potenciál využití antimikrobiálních proteinů druhu Solanum tuberosum je široký, zahrnující oblasti veterinární a humánní medicíny i uplatnění v zemědělských biotechnologiích při produkci genotypů plodin se zvýšenou rezistencí vůči patogenním organismům. (cs)
  • The review is focused on antimicrobial proteins and peptides isolated from cultivated potatoes (Solanum tuberosum L.). The heterogenous group of specific proteins can be divided into four classes. The first is formed by patatin proteins which inhibit zoospore germination of the potato key pathogen Phytophtora infestans. The second class involves protease inhibitors mainly of the Kunitz type, which exhibit a wide range of antifungal and antibacterial activities. The third class contains potato defensins, small cysteine-rich peptides that are active against pathogens such as Pseudomonas solanacearum, Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus and Pseudomonas syringe pv. syringe. The fourth class includes the antibacterial proteins that could not be classified into any of the mentioned classes. The AP1 protein isolated from potato leaves or perspective aspartic proteases isolated from both potato tubers and leaves belong to this class. The application potentials of potato antimicrobial proteins and peptides are utilized in agricultural biotechnologies for creating resistant GMO genotypes of cultivated crops. (en)
Title
  • Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)
  • Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.) (cs)
  • Characteristics of potato antimicrobial proteins and peptides and their application potential (en)
skos:prefLabel
  • Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.)
  • Charakteristika a potenciál využití antimikrobiálních proteinů a peptidů bramboru (Solanum tuberosum L.) (cs)
  • Characteristics of potato antimicrobial proteins and peptides and their application potential (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/12:43884434!RIV13-MSM-12220___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA522/09/1693), S, Z(MSM6007665806)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 5
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 126860
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/12:43884434
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • antimicrobial proteins, Solanum tuberosum L., protease inhibitors, patatin, potato defensins (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [664BAF6E94FB]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Chemické listy
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 106
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bárta, Jan
  • Bártová, Veronika
  • Kamenová, Andrea
  • Čurn, Vladislav
  • Brabcová, Adéla
http://linked.open...ain/vavai/riv/wos
  • 000304492900004
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0009-2770
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 47 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software