About: Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The contribution deals with the variety assessment of antifungal potential of two potato cultivars (Solanum tuberosum L.) Fabia and Laura differing in the market and maturity and comparison of two potato fruit alternatives differing in processing temperatures. Combination of pH adjustment and high temperatures (80°C) or pH adjusment only was used for protein isolation. Isolated thermostable proteins were detected in the SDS-PAGE analysis on peptide gel in range of 6 and 14 kDa and in range from 17 to 26 kDa in the sample of the thermally untreated potato fruit juice. Different protein concentrations were applied to four different phytopathogenic fungi Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusarium solani and Rhizoctonia solani. The greatest inhibition of mycelial growth was achieved at a concentration of 10 mg/ml, Laura variety hag greater antifungal effect in average, phytopathogenic fungi F. graminearum and R. solani were more sensitive to the thermostable proteins in general but inhibition effect of thermally untreated substances was not registered. (en)
  • Příspěvek se zabýval hodnocením rozdílů antifungálních vlastností dvou odrůd bramboru hlíznatého Fabia a Laura lišící se užitkovým směrem a délkou vegetační doby a porovnání antmikrobiálních aktivit u dvou teplotních variant hlízové šťávy. Izolace proteinů probíhala za podmínek sníženého pH a působení teploty (80°C) a pro porovnání pouze za podmínek sníženého pH. Izolované termostabilní proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v rozmezí 6 a 14 kDa a u tepelně nzpracované hlízové šťávy od 17 do 26 kDa. Testované vzorky byly aplikovány v různých koncentracích ke čtyřem druhům fytopatogenních hub Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusrium solani a Rhizoctonia solani. Největší inhibice růstu mycelia bylo dosaženo při koncetraci 10 mg/ml, v průměru měla vyšší antifungální účinnost odůda Laura, všeobecně byly k těmto termostabilním proteinům citlivější houbové kultury F. graminearum a R. solani, antifungální aktivita však nebyla zaznamenána u směsi proteinů tepelně nezpracované hlízové šťávy.
  • Příspěvek se zabýval hodnocením rozdílů antifungálních vlastností dvou odrůd bramboru hlíznatého Fabia a Laura lišící se užitkovým směrem a délkou vegetační doby a porovnání antmikrobiálních aktivit u dvou teplotních variant hlízové šťávy. Izolace proteinů probíhala za podmínek sníženého pH a působení teploty (80°C) a pro porovnání pouze za podmínek sníženého pH. Izolované termostabilní proteiny byly detekovány analýzou SDS-PAGE na peptidovém gelu v rozmezí 6 a 14 kDa a u tepelně nzpracované hlízové šťávy od 17 do 26 kDa. Testované vzorky byly aplikovány v různých koncentracích ke čtyřem druhům fytopatogenních hub Fusarium graminearum, Fusarium oxysporum, Fusrium solani a Rhizoctonia solani. Největší inhibice růstu mycelia bylo dosaženo při koncetraci 10 mg/ml, v průměru měla vyšší antifungální účinnost odůda Laura, všeobecně byly k těmto termostabilním proteinům citlivější houbové kultury F. graminearum a R. solani, antifungální aktivita však nebyla zaznamenána u směsi proteinů tepelně nezpracované hlízové šťávy. (cs)
Title
  • Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub
  • Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub (cs)
  • The variety assessmnts of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi (en)
skos:prefLabel
  • Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub
  • Hodnocení vlivu odrůdových rozdílů termostablních poteinů hlíz bramboru (Solanum tuberosum L.) na inhibici růstu vybraných druhů fytopatogenních hub (cs)
  • The variety assessmnts of thermostable proteins gained from different potato tuber cultivars (Solanum tuberosum L.) and their influence on growth inhibition of selected phytopathogenic fungi (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/12:43884326!RIV13-GA0-12220___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(GA522/09/1693)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 139462
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/12:43884326
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • potato fruit juice, Solanum tuberosum L., antifungal activity, thermostable proteins, cultivar variability (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [A25463AD5100]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 60
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bárta, Jan
  • Bártová, Veronika
  • Kamenová, Andrea
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 77 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software