About: Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselin mléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendu i vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo.
  • Mastné kyseliny jsou významné z hlediska lidské výživy. Zejména podíl nenasycených mastných kyselin a CLA (konjugovaná kyselina linolová) je významný pro možné spotřebitelské zdravotní benefity. Vedle výživy dojnic se uplatňují na profil mastných kyselin mléčného tuku i vlivy genetické (plemeno). V porovnání dvou plemenných skupin individuálních vzorků mléka (české strakaté, n = 78; holštýnské, n = 86) byl zjištěn rozdíl v zastoupení kyseliny laurové (C12:0; 4,69 } 4,42 %) a palmitové (C16:0; 32,75 { 34,1 %; P{0,05). Nebyly nalezeny významné rozdíly u kyselin C18. Zajímavý rozdíl (blízký statistické významnosti) byl nalezen pro zastoupení zdravotně žádoucí CLA (0,42 } 0,38 %). V některých našich dřívějších výsledcích byl tento rozdíl ve stejném trendu i vyšší. Zmiňované závislosti ukazují, že využití selekce pro žádoucí změny složení profilu mastných kyselin mléčného tuku by možné bylo. (cs)
  • Fatty acids are essential in terms of human nutrition. Especially representation of unsaturated fatty acids and CLA (conjugated linoleic acid) is important for possible consumer health benefits. Beside the dairy cow nutrition also genetical (breed) impacts are asserted on fatty acid profile of milk fat. In comparison of two breed groups of individual milk samples (Czech Fleckvieh, n = 78; Holstein, n = 86) the differences in representation of lauric (C12:0; 4.69 } 4.42%) and palmitic acid (C16:0; 32.75 { 34.1%; P{0.05) were stated. The differences in C18 acids were not found. There was found interesting difference (near statistical significance) for representation of healthy desirable CLA (0.42 } 0.38%). In some of our previous results this difference was also higher in the same trend. The mentioned dependencies show that selection use for desirable changes of fatty acid profile of milk fat should be possible. (en)
Title
  • Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.
  • Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu. (cs)
  • Effect of breed and individuality on milk fat composition. (en)
skos:prefLabel
  • Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu.
  • Vliv plemene a individuality na složení mléčného tuku skotu. (cs)
  • Effect of breed and individuality on milk fat composition. (en)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/12:43883690!RIV13-MZE-12220___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QH81210)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 178010
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/12:43883690
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • individuality; breed; fatty acids; milk; Cow (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [13F408DD430B]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • 29.2.2012
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Brno
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Farmářská výroba sýrů a kysaných mléčných výrobků IX.
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Hanuš, Oto
  • Samková, Eva
  • Špička, Jiří
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Mendelova zemědělská a lesnická univerzita v Brně
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7375-613-0
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software