About: Protein isolation from seeds of selected legume species     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Effect of protein isolating procedure (based on isoelectric precipitation) from seed meals of Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor) was evaluated in this contribution. Two variants of seed meal preparation were studied - meal from whole dry seeds and meal from cotyledons of seeds after their preceding water swelling and separation into cotyledones, shoots and seed coat. It was found that higher N substances content was reached in meal from cotyledons in relation with seed coat elimination, the highest of all was in narrowleafed lupine seed (relatively +18.7 %). In comparison with whole seed meal variant, higher proportion of N substances transformed into solution (as more effective solubilization) was accomplished in meal from cotyledons variant similarly this variant led to higher yield and proportion of precipitated N substances contained in meal. Re-solubility of precipitated N substances in 100 mM phosphate buffer (pH 7.2) was found in interval 59.9 - 81.6 % through the experiment. (en)
  • V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky ze semen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžku vysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %.
  • V příspěvku je hodnocen účinek izolačního postupu bílkovin (pomocí isoelektrického srážení) z mouk semen Pisum sativum ssp. sativum (cv. Tudor), Faba vulgaris (cv. Borek) a Lupinus angustifolius (cv. Probor). Byly studovány dvě varianty přípravy mouky ze semen - mouka z celých suchých semen a mouka z děloh semen po jejich předchozím nabobtnání a separaci na dělohy, klíček a osemení. Bylo zjištěno, že u mouky z děloh semen se v důsledku odstranění osemení zvyšuje zastoupení N látek, nejvíce u semen lupiny úzkolisté (relativně +18,7 %). V porovnání s variantou mouky z celých semen byl u mouky z děloh dosažen vyšší podíl N látek převedených do roztoku (efektivnější solubilizace) a v rámci srážecího procesu u této varianty došlo k vyššímu podílu a výtěžku vysrážených N látek obsažených v mouce. Zpětná rozpustnost vysrážených N látek ve 100 mM fosfátovém pufru (pH 7,2) se v rámci experimentu pohybovala v intervalu 59,9 - 81,6 %. (cs)
Title
  • Protein isolation from seeds of selected legume species (en)
  • Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
  • Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin (cs)
skos:prefLabel
  • Protein isolation from seeds of selected legume species (en)
  • Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin
  • Izolace bílkovin ze semen vybraných druhů luskovin (cs)
skos:notation
  • RIV/60076658:12220/11:43882021!RIV13-MSM-12220___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • Z(MSM6007665806)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 12
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 206009
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/11:43882021
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • legume seeds, proteins, isoelectric precipitation, N substances content (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [B8B538E39EF3]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Úroda : časopis pro rostlinnou produkci
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 59
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Bárta, Jan
  • Bártová, Veronika
  • Stýblová, Jiřna
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
issn
  • 0139-6013
number of pages
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software