About: The breeding attitudes to alternative and ecological farms     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Při naplňování ekonomických cílů je třeba zjistit možnosti, jak ovlivnit chování zvířat pro zefektivnění výroby, objasnit životní potřeby zvířat a podle toho navrhovat organizaci chovu tak, aby byla zaručena pohoda (welfare) zvířat, včetně etické stránky chovu. Na základě etologických sledování lze vyloučit prvky, které přináší zvířatům utrpení, zhoršují zdravotní stav, a tím i užitkovost. Sledování reakcí zvířat umožňuje usuzovat na to, zda se nachází v podmínkách životní pohody. To je významné zejména u populací s vysokým podílem svaloviny, kde je ověřeno, že čím je organizmus výkonnější, tím je náročnější a citlivější vůči podmínkám prostředí. Vůči nim organizmus reaguje změnou chování a signalizuje chovateli přítomnost nejrůznějších stresových činitelů působících na organizmus jako zátěž. Znalost typických projevů chování zvířat v podmínkách životní pohody umožňuje pozornému chovateli již v zárodku vyhledat a odstranit ty faktory, které by na zvířata působily rušivě. Cílem zveřejnění těchto poznatků je potřeba dostat tyto znalosti do podvědomí nové generace chovatelů jako významné pomůcky pro každodenní práci zootechnika. Tyto argumenty se také stanou ochranou proti nereálným požadavkům některých aktivistů, respektive protiváhou nejrůznějších politických a lobbystických skupin, které prosazují neustálé zpřísňování podmínek welfare bez ohledu na ekonomiku produkce vepřového masa. Lze proto očekávat, že produkce vepřového masa v ekologických chovech bude v nejbližších letech v našich podmínkách okrajovou záležitostí. Na druhé straně je třeba stále více sledovat kvalitu této potravinové suroviny. Zvyšováním intenzity růstu a zmasilosti jatečných prasat je doprovázeno nárůstem hrubších rychle rostoucích svalových vláken a sníženým podílem intramuskulárního tuku. Proto je třeba se zaměřit na parametry kvality vepřového masa, jeho šťavnatosti a chuťových vlastností.
  • Při naplňování ekonomických cílů je třeba zjistit možnosti, jak ovlivnit chování zvířat pro zefektivnění výroby, objasnit životní potřeby zvířat a podle toho navrhovat organizaci chovu tak, aby byla zaručena pohoda (welfare) zvířat, včetně etické stránky chovu. Na základě etologických sledování lze vyloučit prvky, které přináší zvířatům utrpení, zhoršují zdravotní stav, a tím i užitkovost. Sledování reakcí zvířat umožňuje usuzovat na to, zda se nachází v podmínkách životní pohody. To je významné zejména u populací s vysokým podílem svaloviny, kde je ověřeno, že čím je organizmus výkonnější, tím je náročnější a citlivější vůči podmínkám prostředí. Vůči nim organizmus reaguje změnou chování a signalizuje chovateli přítomnost nejrůznějších stresových činitelů působících na organizmus jako zátěž. Znalost typických projevů chování zvířat v podmínkách životní pohody umožňuje pozornému chovateli již v zárodku vyhledat a odstranit ty faktory, které by na zvířata působily rušivě. Cílem zveřejnění těchto poznatků je potřeba dostat tyto znalosti do podvědomí nové generace chovatelů jako významné pomůcky pro každodenní práci zootechnika. Tyto argumenty se také stanou ochranou proti nereálným požadavkům některých aktivistů, respektive protiváhou nejrůznějších politických a lobbystických skupin, které prosazují neustálé zpřísňování podmínek welfare bez ohledu na ekonomiku produkce vepřového masa. Lze proto očekávat, že produkce vepřového masa v ekologických chovech bude v nejbližších letech v našich podmínkách okrajovou záležitostí. Na druhé straně je třeba stále více sledovat kvalitu této potravinové suroviny. Zvyšováním intenzity růstu a zmasilosti jatečných prasat je doprovázeno nárůstem hrubších rychle rostoucích svalových vláken a sníženým podílem intramuskulárního tuku. Proto je třeba se zaměřit na parametry kvality vepřového masa, jeho šťavnatosti a chuťových vlastností. (cs)
  • The knowledge of behavioural factors and animal reactions is the main condition of good health and optimal yield. According to these factors we are able to conclude if the animals are under well-being conditions. Changes in behaviour of pigs show to the breeder presence of stressful factors which are the cause of the strain on the organism. The knowledge can be used for argument against unreal demand of activists enforcing constantly the tightening of welfare conditions regardless of economical production. (en)
Title
  • The breeding attitudes to alternative and ecological farms (en)
  • Chovatelské přístupy pro alternativní a ekologické chovy prasat
  • Chovatelské přístupy pro alternativní a ekologické chovy prasat (cs)
skos:prefLabel
  • The breeding attitudes to alternative and ecological farms (en)
  • Chovatelské přístupy pro alternativní a ekologické chovy prasat
  • Chovatelské přístupy pro alternativní a ekologické chovy prasat (cs)
skos:notation
  • není
  • RIV/60076658:12220/11:43881817!RIV12-MZE-12220___
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QD1039), Z(MSM6007665806)
http://linked.open...certifikacniOrgan
  • MZe ČR
http://linked.open.../datumCertifikace
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...onomickeParametry
  • neudáno
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 190309
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/60076658:12220/11:43881817
http://linked.open...terniIdentifikace
  • alternativ. a ekol. chov prasat
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • welfare; pig (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [FCCAD6C8C339]
http://linked.open...okalizaceVysledku
  • JU ZF
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...echnickeParametry
  • ISBN 978-80-7394-299-1 osvědčení č. 17210/2011-3
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kernerová, Naděžda
  • Matoušek, Václav
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
http://localhost/t...ganizacniJednotka
  • 12220
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.116 as of Feb 22 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3239 as of Feb 22 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 82 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software