Description
| - Two combinations of final pig hybrids produced by foreign companies operating in the territory of the CR were selected for testing. 96 individuals (47 gilts and 49 barrows) were evaluated in combination A whereas in combination B the results of 95 individuals (48 gilts and 47 young boars) were analysed. The following quantitative traits of carcass value were determined in combination A and in combination B: slaughter weight 114.61 kg and 118.03 kg, respectively; average backfat thickness 22.51 and 23.85, resp.; lean meat 55.62% and 55.25%, resp. Combination A also had better values of some qualitative traits: pH45 6.30 and 6.23, respectively; drip loss 2.76% and 3.75%, resp.; intramuscular fat 2.07% and 1.24%, resp. In both combinations growth ability was higher in barrows (by 3.12 kg in combination A and by 9.41 kg in combination B) while gilts had lower average backfat thickness (by 1.9 mm and 5.62 mm, resp.) and higher muscle proportion (by 2.47% and 3.02%, resp.). In barrow a higher proportion of (en)
- Do sledování byly vybrány 2 kombinace finálních hybridů prasat produkované zahraničními firmami působícími na území ČR. V kombinaci A bylo hodnoceno 96 ks (47 prasniček a 49 vepříků), u kombinace B byly analyzovány výsledky 95 jedinců (48 prasniček a 47 vepříků). U kombinace A, resp. kombinace B byly zjištěny následující kvantitativní ukazatele jatečné hodnoty - porážková hmotnost 114,61 kg, resp. 118,03 kg; průměrná výška hřbetního tuku 22,51 mm, resp. 23,85 mm; podíl libového masa 55,62 %, resp. 55,25 %. Rovněž u vybraných kvalitativních parametrů vykázala příznivější hodnoty kombinace A, a to pH45 6,30, resp. 6,23; ztrátu masné šťávy odkapáním 2,76 %, resp. 3,75 %; podíl intramuskulárního tuku 2,07 %, resp. 1,24 %. U obou kombinací projevili vepříci vyšší růstovou schopnost (o 3,12 kg u kombinace A, resp. 9,41 kg u kombinace B), u prasniček byla naměřena nižší průměrná výška hřbetního tuku (o 1,9 mm, resp. 5,62 mm) a vyšší podíl svaloviny (o 2,47 %, resp. 3,02 %). U vepříků byl stanoven vyšší podíl
- Do sledování byly vybrány 2 kombinace finálních hybridů prasat produkované zahraničními firmami působícími na území ČR. V kombinaci A bylo hodnoceno 96 ks (47 prasniček a 49 vepříků), u kombinace B byly analyzovány výsledky 95 jedinců (48 prasniček a 47 vepříků). U kombinace A, resp. kombinace B byly zjištěny následující kvantitativní ukazatele jatečné hodnoty - porážková hmotnost 114,61 kg, resp. 118,03 kg; průměrná výška hřbetního tuku 22,51 mm, resp. 23,85 mm; podíl libového masa 55,62 %, resp. 55,25 %. Rovněž u vybraných kvalitativních parametrů vykázala příznivější hodnoty kombinace A, a to pH45 6,30, resp. 6,23; ztrátu masné šťávy odkapáním 2,76 %, resp. 3,75 %; podíl intramuskulárního tuku 2,07 %, resp. 1,24 %. U obou kombinací projevili vepříci vyšší růstovou schopnost (o 3,12 kg u kombinace A, resp. 9,41 kg u kombinace B), u prasniček byla naměřena nižší průměrná výška hřbetního tuku (o 1,9 mm, resp. 5,62 mm) a vyšší podíl svaloviny (o 2,47 %, resp. 3,02 %). U vepříků byl stanoven vyšší podíl (cs)
|