Attributes | Values |
---|
rdf:type
| |
Description
| - Zrno nahého ovsa má vysokou biologickou hodnotu, především díky vysokému obsahu dusíkatých látek a příznivému aminokyselinovému složení. V příspěvku jsme se zaměřili na posouzení vlivu odrůdy, stanoviště a ročníku na obsah vybraných aminokyselin v zrně bezpluchého ovsa a zjištění závislostí mezi obsahem aminokyselin a obsahem dusíkatých látek. Odrůda Abel a novošlechtění SGK-7555 byly pěstovány v letech 1995-1997 na 4 stanovištích - Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou a Krukanice. Obsah aminokyselin byl stanoven z průměrných vzorků zrna metodou sloupcové chromatografie na ionexech na přístroji AMINOACID ANALYZER T 339 M. Výsledky byly podrobeny statistickému hodnocení analýzou rozptylu a korelační analýzou. Jako faktor nejvíce ovlivňující obsah aminokyselin byl zjištěn ročník a stanoviště, faktor genotyp se u většiny aminokyselin na jejich obsahu statisticky významně nepodílel. Korelační vztahy mezi obsahem aminokyselin a obsahem dusíkatých látek vypovídají vesměs o méně těsných závislostech.
- The naked oats proteins have the highest biological value among the cereals. They have a favourable aminoacid composition and a high level of lysine. In this contribution we assesed the influence of variety, sites and years of cultivation on the content of some aminoacids in naked oat grains. We observed two varieties (Abel, SGK-7555) on four control sites (Nechanice, Kujavy, Hradec nad Svitavou, Krukanice) between 1995 and 1997. The content of aminoacids was determined by column chromatography (instrument aminoacid analyzer T 339 M). The statisticaly insignificant differences in aminoacids content were investigated between varieties in most amonoacids.The statisticaly significant differences in aminoacids content were investigated between sites and years.The results of correlation analysis indicated mostly lower dependence among content of aminoacids and content of nitrogenous compounds. (en)
|
Title
| - AMINOACIDS COMPOSITION OF NAKED OATS (en)
- AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA
- AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA (cs)
|
skos:prefLabel
| - AMINOACIDS COMPOSITION OF NAKED OATS (en)
- AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA
- AMINOKYSELINOVÉ SLOŽENÍ BEZPLUCHÉHO OVSA (cs)
|
skos:notation
| - RIV/60076658:12220/03:00004920!RIV/2004/MSM/122204/N
|
http://linked.open.../vavai/riv/strany
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivita
| |
http://linked.open...avai/riv/aktivity
| |
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
| |
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
| |
http://linked.open...aciTvurceVysledku
| |
http://linked.open.../riv/druhVysledku
| |
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
| |
http://linked.open...titaPredkladatele
| |
http://linked.open...dnocenehoVysledku
| |
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
| - RIV/60076658:12220/03:00004920
|
http://linked.open...riv/jazykVysledku
| |
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
| - naked oats, aminoacids, variety, site, year (en)
|
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
| |
http://linked.open...odStatuVydavatele
| |
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
| |
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
| - Collection of scientific papers, Faculty of agriculture in České Budějovice : series for crop sciences. Vol. 20, 2003, 2
|
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
| |
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
| |
http://linked.open...ocetUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...nichUcastnikuAkce
| |
http://linked.open...UplatneniVysledku
| |
http://linked.open...v/svazekPeriodika
| |
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
| - Moudrý, Jan
- Štěrba, Zdeněk
|
http://linked.open...n/vavai/riv/zamer
| |
issn
| |
number of pages
| |
http://localhost/t...ganizacniJednotka
| |