About: Nutritive value of treated peas for ruminants     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • The economic is important and often decisive factor in formation of the feed rations for cattle nutrition. Therefore, it is necessary to prefer in the widest extent the feeds from the own production. In the paper there are presented the main results of in vitro tests and of the balance trial on cattle with the treated and untreated peas of the Gotic variety. On the basis of the results of in vitro and in situ tests it was chosen the peas of the Gotic variety V-2 treatment for the consequent balance trial. It was tested in comparison to the variant without any treatment. The results confirm the decrease of the degradability of heat-treated peas (V-2 variant) and the increase of the nitrogen retention. The animals received the feed without any problem. There was not marked negative reactions of the cattle to the higher rations (rate of 30 % of the peas in the feed ration s dry matter) of the tested peas variety. (en)
  • Při výběru vhodných krmiv pro sestavování krmných dávek ve výživě skotu má významnou, mnohdy rozhodující úlohu ekonomika. Proto je důležité preferovat v co nejširší míře krmiva z vlastní produkce. V příspěvku jsou presentovány hlavní výsledky in vitro testů a bilančního pokusu na skotu s upraveným a neupraveným hrachem odrůdy Gotic. Při vyhodnocení testů in vitro a in situ byl pro následný bilanční pokus vybrán hrách odrůdy Gotic s úpravou V-2, který byl testován v porovnání s variantou bez úpravy. Výsledky potvrzují snížení degradability termicky upraveného hrachu (varianty V-2) a zvýšení retence dusíku. Zvířata přijímala krmivo bez problémů. Při vyšších dávkách (30% podílu hrachu v sušině krmné dávky) nebyly zaznamenány negativní reakce skotu na testovanou odrůdu hrachu.
  • Při výběru vhodných krmiv pro sestavování krmných dávek ve výživě skotu má významnou, mnohdy rozhodující úlohu ekonomika. Proto je důležité preferovat v co nejširší míře krmiva z vlastní produkce. V příspěvku jsou presentovány hlavní výsledky in vitro testů a bilančního pokusu na skotu s upraveným a neupraveným hrachem odrůdy Gotic. Při vyhodnocení testů in vitro a in situ byl pro následný bilanční pokus vybrán hrách odrůdy Gotic s úpravou V-2, který byl testován v porovnání s variantou bez úpravy. Výsledky potvrzují snížení degradability termicky upraveného hrachu (varianty V-2) a zvýšení retence dusíku. Zvířata přijímala krmivo bez problémů. Při vyšších dávkách (30% podílu hrachu v sušině krmné dávky) nebyly zaznamenány negativní reakce skotu na testovanou odrůdu hrachu. (cs)
Title
  • Nutritive value of treated peas for ruminants (en)
  • Výživná hodnota upraveného semene hrachu pro přežvýkavce
  • Výživná hodnota upraveného semene hrachu pro přežvýkavce (cs)
skos:prefLabel
  • Nutritive value of treated peas for ruminants (en)
  • Výživná hodnota upraveného semene hrachu pro přežvýkavce
  • Výživná hodnota upraveného semene hrachu pro přežvýkavce (cs)
skos:notation
  • RIV/49608851:_____/06:#0000071!RIV08-MZE-49608851
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 194-197
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(QF3070)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 508410
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/49608851:_____/06:#0000071
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • peas; nutritive value; cattle nutrition (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [CF17EE24C8E9]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Nitra
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Aktuálne problémy riešené v agrokomplexe (Topical tasks solved in agro-food sector)
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Pozdíšek, Jan
  • Látal, Oldřich
  • Štýbnarová, Marie
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Slovenská poľnohospodárska univerzita v Nitre. Mechanizačná fakulta. Multimediálne centrum
https://schema.org/isbn
  • 80-8069-799-X
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software