About: The occurence and identification of psychrotrophic bacteria with proteolytic and lipo     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Cílem studie byl screening a identifikace psychrotrofních bakterií s proteolytickou (PPM) a lipolytickou (PLM) aktivitou v bazénových vzorcích mléka (167). Nejčetněji byl zastoupen rod Pseudomonas (53 %; 76 %). Byla zjištěna významná korelace mezi log celkového počtu psychrotrofních (log CPP) a výskytem proteolytických (log PPM) respektive lipolytických (log PLM) mikroorganismů (r = 0,51; r = 0,55). Dalším cílem bylo sledovat dynamiky růstu CPM (počet mezofilních), CPP, PPM a PLM u tří bazénových vzorků mléka. Koncentrace CPP 105 CFU/ml, která představuje počátek možného vzniku technologických problémů, odpovídá hodnotám PPM při třech úchovných teplotách 34, 60 a 22 tis. CFU/ml a pro PLM 35, 79 a 32 tis. CFU/ml. Na základě uvedeného je obecně možné uvést hranici 45 tis. CFU/ml pro PPM a rovněž pro PLM jako rizikovou. Při trvalých teplotách syrového mléka uloženého při 4 °C, 6,5 °C a 10 °C je možné očekávat takové hodnoty cca za 60, 40 a 20 hodin.
  • Frequency and identification of proteolytic (PPM) and lipolytic (PLM) psychrotrophic microorganisms in raw milk samples (167) were principal objectives of the study. The highest frequency was recorded in Pseudomonas bacteria (53 % and 76 %). Significant correlation coefficients logPPM x logCPP (total count of psychrotrophic) and logPLM x logCPP were r = 0.51 and 0,55. Growth pattern of individual microorganism groups (CPM-mesophilic, CPP, PPM and PLM) was monitored in three bulk concentration initiating eventual technological problems (105 CFU/ml) corresponds to the geometric means for PPM amounting to 34, 60, and 22 ths. CFU/ml, and As for PPM and PLM, levels amounting to 45 ths. CFU/ml can be classified as hazardous ones. The mentioned limits are attainable after 60 h-, 40-h, and 20 h- storage at 4 °C, 6.5 °C, 10 °C, respectively. (en)
Title
  • The occurence and identification of psychrotrophic bacteria with proteolytic and lipo (en)
  • Výskyt a identifikace psychrotrofních bakterií s proteolytickou a lipolitickou aktivitou v bayénových vyorcích mléka v podmínkách technologií prvovýrobního uskladnění
  • Výskyt a identifikace psychrotrofních bakterií s proteolytickou a lipolitickou aktivitou v bayénových vyorcích mléka v podmínkách technologií prvovýrobního uskladnění (cs)
skos:prefLabel
  • The occurence and identification of psychrotrophic bacteria with proteolytic and lipo (en)
  • Výskyt a identifikace psychrotrofních bakterií s proteolytickou a lipolitickou aktivitou v bayénových vyorcích mléka v podmínkách technologií prvovýrobního uskladnění
  • Výskyt a identifikace psychrotrofních bakterií s proteolytickou a lipolitickou aktivitou v bayénových vyorcích mléka v podmínkách technologií prvovýrobního uskladnění (cs)
skos:notation
  • RIV/49608851:_____/00:00000001!RIV/2001/MZE/VUCHS1/N
http://linked.open.../vavai/riv/strany
  • 373
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(EP7154)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
  • Vyletělová, Marcela
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 731749
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/49608851:_____/00:00000001
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • milk; total count of microorganisms; proteolytic bacteria; lipolytic bacteria; growth of microorgani (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [F8E09E178414]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Czech Journal of Animal Scienc
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 45
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Vyletělová, Marcela
issn
  • 1212-????
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software