About: Summary Procedure - Statistics and reality     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Úsilí o zkrácení a zjednodušení trestního řízení lze pokládat za jednu ze základních tendencí trestní politiky. V České republice byl za tímto účelem do trestního řádu zaveden institut tzv. „zkráceného řízení“.V článku jsou prezentovány některé výsledky výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci „Zkrácené formy trestního řízení – možnosti a limity“, jehož předmětem byla právní úprava zkráceného řízení a jeho praktická aplikace v českém trestním procesu. Autoři se zaměřili zejména na některé výsledky analýzy statistických údajů resortu spravedlnosti a analýzy vybraného vzorku trestních spisů. Výsledky naznačují, že představa zhruba dvoutýdenního zkráceného přípravného řízení je spíše iluzí, kterou podporuje způsob, jakým je pro statistické účely vykazována průměrná délka přípravného řízení. Naopak z analýzy trestních spisů vyplývá, že zkrácené přípravné řízení jako zvláštní druh řízení, prostřednictvím kterého je možné rychle a méně formálně vyřešit bagatelní trestné činy, ztrácí v některých případech svůj smysl a od naplnění původního záměru se značně odchyluje.
  • Úsilí o zkrácení a zjednodušení trestního řízení lze pokládat za jednu ze základních tendencí trestní politiky. V České republice byl za tímto účelem do trestního řádu zaveden institut tzv. „zkráceného řízení“.V článku jsou prezentovány některé výsledky výzkumu Institutu pro kriminologii a sociální prevenci „Zkrácené formy trestního řízení – možnosti a limity“, jehož předmětem byla právní úprava zkráceného řízení a jeho praktická aplikace v českém trestním procesu. Autoři se zaměřili zejména na některé výsledky analýzy statistických údajů resortu spravedlnosti a analýzy vybraného vzorku trestních spisů. Výsledky naznačují, že představa zhruba dvoutýdenního zkráceného přípravného řízení je spíše iluzí, kterou podporuje způsob, jakým je pro statistické účely vykazována průměrná délka přípravného řízení. Naopak z analýzy trestních spisů vyplývá, že zkrácené přípravné řízení jako zvláštní druh řízení, prostřednictvím kterého je možné rychle a méně formálně vyřešit bagatelní trestné činy, ztrácí v některých případech svůj smysl a od naplnění původního záměru se značně odchyluje. (cs)
  • The efforts to shorten and simplify the criminal proceedings can be regarded as one of the fundamental trends of criminal policy. For this purpose, the institute of %22summary procedure%22 was introduced to the Criminal Procedure Code in the Czech Republic. The article presents certain results of the research conducted by the Institute of Criminology and Social Prevention on the %22Shortened Forms of Criminal Proceedings - Possibilities and Limits%22. The research focused on the legal regulation of %22summary procedure%22 and its practical application within the Czech penal process. The authors mainly focus on some results of the analysis of statistical data from the Ministry of Justice and the analysis of a sample of criminal court case files. The results suggest that the idea of a two-week summary proceeding is rather illusory. This illusion is supported by the way of statistical reporting on the average length of the shortened preliminary procedure. To the contrary, analysis of the court files shows that the summary proceedings as a special type of criminal proceeding, through which it is possible to quickly and less formally solve petty crimes, in some cases, loses its purpose and considerably deviates from its original aim. (en)
Title
  • Summary Procedure - Statistics and reality (en)
  • Zkrácené řízení – statistiky a realita
  • Zkrácené řízení – statistiky a realita (cs)
skos:prefLabel
  • Summary Procedure - Statistics and reality (en)
  • Zkrácené řízení – statistiky a realita
  • Zkrácené řízení – statistiky a realita (cs)
skos:notation
  • RIV/48136841:_____/14:#0000272!RIV15-MV0-48136841
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 7-8
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 57502
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/48136841:_____/14:#0000272
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • criminal proceedings; summary procedures; Czech Republic; statistics (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [341973AC2633]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Trestněprávní revue
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 2014
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Zeman, Petr
  • Štefunková, Michaela
issn
  • 1213-5313
number of pages
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software