About: Archeologie mizející krajiny     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Our field survey in the forefield of the open-cast Nástup Tušimice (NTM) coal mine (the upper Hutná valley, 2007–2009) included several non-destructive methods, primarily a surface artefact survey. The survey was conducted in an analytical manner, using a regular grid of circular units (50 m in diameter) located by GPS. Each unit was walked with 50% surface coverage, while the type of crop, cultivation phase and other conditions for surface visibility were recorded. The results of the survey were processed in GIS, together with other archaeological and geographic information. The obtained set of data represents a detailed systematic sample of the surface archaeological record of a large landscape area (8.9 km2). This %22snap%22 is also unique in that it will be possible to compare it to the continuous archaeological excavation that has already been launched in 2007 and which will continue for the next 15–20 years. In combination with additional information, the results of our survey make it possible to venture an evaluation of the archaeological potential of an area that will disappear completely in the coming years. In order to make our results more reliable, attention was likewise paid to the discussion of post-depositional transformations within the surface assemblages collected. The main factors of these are identified as follows: the time-span from the last deep ploughing, surface visibility conditions and the rate of soil erosion. An unfavourable combination of these aspects could have caused a reduction in the number of surface finds by several orders of magnitude. Post-depositional processes have also had an indirect, but substantial, impact on the composition of finds according to their ageeng. (en)
  • Terénní průzkum v předpolí Dolů Nástup Tušimice zahrnoval několik metod nedestruktivní archeologie, především však analytický povrchový sběr. Sběr proběhl v pravidelné síti kruhových jednotek lokalizovaných pomocí GPS, standardní metodikou a s klasifikací podmínek povrchové viditelnosti. Výsledky sběru a další geografické a archeologické informace o sledovaném území byly zpracovány v GIS. Získaný soubor dat představuje podrobný systematický vzorek povrchového archeologického obrazu poměrně velkého území (8,9 km2). Tento vzorek je unikátní také proto, že jej bude možné srovnat s %22totálním%22 archeologickým odkryvem, který již byl zahájen a který má pokračovat do r. 2030. V kombinaci s dalšími poznatky umožňují výsledky průzkumu kvalifikovaný odhad archeologického potenciálu území, které v příštích letech zcela zmizí. Pozornost je v článku věnována i otázkám postdepozičních transformací povrchových souborů, přičemž jako jejich hlavní faktory jsou rozeznány doba od poslední hluboké orby, podmínky viditelnosti a eroze půdy. Nepříznivý souběh těchto podmínek může způsobit početní redukci povrchového souboru v rozsahu řádů, což má dopad i na počet a skladbu rozeznaných chronologických komponent.
  • Terénní průzkum v předpolí Dolů Nástup Tušimice zahrnoval několik metod nedestruktivní archeologie, především však analytický povrchový sběr. Sběr proběhl v pravidelné síti kruhových jednotek lokalizovaných pomocí GPS, standardní metodikou a s klasifikací podmínek povrchové viditelnosti. Výsledky sběru a další geografické a archeologické informace o sledovaném území byly zpracovány v GIS. Získaný soubor dat představuje podrobný systematický vzorek povrchového archeologického obrazu poměrně velkého území (8,9 km2). Tento vzorek je unikátní také proto, že jej bude možné srovnat s %22totálním%22 archeologickým odkryvem, který již byl zahájen a který má pokračovat do r. 2030. V kombinaci s dalšími poznatky umožňují výsledky průzkumu kvalifikovaný odhad archeologického potenciálu území, které v příštích letech zcela zmizí. Pozornost je v článku věnována i otázkám postdepozičních transformací povrchových souborů, přičemž jako jejich hlavní faktory jsou rozeznány doba od poslední hluboké orby, podmínky viditelnosti a eroze půdy. Nepříznivý souběh těchto podmínek může způsobit početní redukci povrchového souboru v rozsahu řádů, což má dopad i na počet a skladbu rozeznaných chronologických komponent. (cs)
Title
  • Archeologie mizející krajiny
  • Archeologie mizející krajiny (cs)
  • The Archeology of Vanishing Landscape (en)
skos:prefLabel
  • Archeologie mizející krajiny
  • Archeologie mizející krajiny (cs)
  • The Archeology of Vanishing Landscape (en)
skos:notation
  • RIV/47325011:_____/11:#0000039!RIV12-KUL-47325011
http://linked.open...avai/predkladatel
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • I, P(GA404/07/0989)
http://linked.open...iv/cisloPeriodika
  • 1
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 187009
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/47325011:_____/11:#0000039
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • surface survey; non-destructive archaeology; post-depositional processes; geographical information systems (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...odStatuVydavatele
  • CZ - Česká republika
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [334EA3CE70E8]
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Památky archeologické
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...v/svazekPeriodika
  • 102
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Kuna, M.
  • Káčerik, A.
  • Smrž, Zdeněk
issn
  • 0031-0506
number of pages
is http://linked.open...avai/riv/vysledek of
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 58 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software