About: Energetika a geopolitika - Důvody ke zodolnění zásobování elektřinou     Goto   Sponge   NotDistinct   Permalink

An Entity of Type : http://linked.opendata.cz/ontology/domain/vavai/Vysledek, within Data Space : linked.opendata.cz associated with source document(s)

AttributesValues
rdf:type
Description
  • Important priority of the Czech Republic during EU chairmanship is discussion about strengthening energy security of EU. CITYPLAN was participant in preparation these priorities within informal experts group of deputy chairman A. Vondra. CITYPLAN also participated in preparation background studies for “Pačes Commission” especially in field of energy security. It is reason why the paper presents geopolitical background of energy issue. Peace cooperation will lead to extension of renewable energy sources, decentralized sources and to long-distance transmission of electricity. Potential war conflict over remaining sources would have characteristics of asymmetric guerrilla war and attacks on critical infrastructure. It is necessary to change character of current energy grids in both cases. Change from passive to active grids is essential part of population protection not only during managing increasing amount of distributed sources and impacts of extreme climatic event such as gale Cyrill and Emma, but also during managing crisis situations in case of terroristic attacks and guerrilla wars. (en)
  • Významnou prioritou ČR v období předsednictví EU je diskuse o posílení energetické bezpečnosti EU. Protože CityPlan se účastnil jak přípravy těchto priorit v rámci neformálního kruhu expertů místopředsedy vlády A. Vondry, a protože se rovněž podílel na přípravě podkladových studií pro tzv. Pačesovu komisi, a to zejména v oblasti energetické bezpečnosti, je v příspěvku na konferenci shrnuto geopolitické pozadí oblasti energetiky. Mírová spolupráce povede k rozšíření obnovitelných zdrojů energie, decentralizovaných zdrojů a k dálkovým přenosům elektřiny. Případný válečný konflikt o zbývající zdroje by měl charakter asymetrické gerilové války s útoky na kritickou infrastrukturu. V obou případech je třeba postupně měnit charakter současných energetických sítí. Přechod od pasivních k aktivním sítím je zásadním prvkem ochrany obyvatelstva nejen při zvládání rostoucího množství distribuovaných zdrojů a dopadů extrémních klimatických jevů typu Kyrill a Emma, ale i při zvládání krizových situací v případě teroristických útoků a guerillové války.
  • Významnou prioritou ČR v období předsednictví EU je diskuse o posílení energetické bezpečnosti EU. Protože CityPlan se účastnil jak přípravy těchto priorit v rámci neformálního kruhu expertů místopředsedy vlády A. Vondry, a protože se rovněž podílel na přípravě podkladových studií pro tzv. Pačesovu komisi, a to zejména v oblasti energetické bezpečnosti, je v příspěvku na konferenci shrnuto geopolitické pozadí oblasti energetiky. Mírová spolupráce povede k rozšíření obnovitelných zdrojů energie, decentralizovaných zdrojů a k dálkovým přenosům elektřiny. Případný válečný konflikt o zbývající zdroje by měl charakter asymetrické gerilové války s útoky na kritickou infrastrukturu. V obou případech je třeba postupně měnit charakter současných energetických sítí. Přechod od pasivních k aktivním sítím je zásadním prvkem ochrany obyvatelstva nejen při zvládání rostoucího množství distribuovaných zdrojů a dopadů extrémních klimatických jevů typu Kyrill a Emma, ale i při zvládání krizových situací v případě teroristických útoků a guerillové války. (cs)
Title
  • Energetika a geopolitika - Důvody ke zodolnění zásobování elektřinou
  • Energetika a geopolitika - Důvody ke zodolnění zásobování elektřinou (cs)
  • Energy and geopolitics - Reasons for Resilient electricity supply (en)
skos:prefLabel
  • Energetika a geopolitika - Důvody ke zodolnění zásobování elektřinou
  • Energetika a geopolitika - Důvody ke zodolnění zásobování elektřinou (cs)
  • Energy and geopolitics - Reasons for Resilient electricity supply (en)
skos:notation
  • RIV/47307218:_____/09:00000022!RIV12-MPO-47307218
http://linked.open...avai/riv/aktivita
http://linked.open...avai/riv/aktivity
  • P(2A-1TP1/065)
http://linked.open...vai/riv/dodaniDat
http://linked.open...aciTvurceVysledku
http://linked.open.../riv/druhVysledku
http://linked.open...iv/duvernostUdaju
http://linked.open...titaPredkladatele
http://linked.open...dnocenehoVysledku
  • 313224
http://linked.open...ai/riv/idVysledku
  • RIV/47307218:_____/09:00000022
http://linked.open...riv/jazykVysledku
http://linked.open.../riv/klicovaSlova
  • geopolitics, critical infrastructure, population protection, blackout, island operation, black start (en)
http://linked.open.../riv/klicoveSlovo
http://linked.open...ontrolniKodProRIV
  • [82EAC6D1A8E7]
http://linked.open...v/mistoKonaniAkce
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/mistoVydani
  • Ostrava
http://linked.open...i/riv/nazevZdroje
  • Sborník přednášek z konference Ochrana obyvatelstva 2009
http://linked.open...in/vavai/riv/obor
http://linked.open...ichTvurcuVysledku
http://linked.open...cetTvurcuVysledku
http://linked.open...vavai/riv/projekt
http://linked.open...UplatneniVysledku
http://linked.open...iv/tvurceVysledku
  • Beneš, Ivan
http://linked.open...vavai/riv/typAkce
http://linked.open.../riv/zahajeniAkce
number of pages
http://purl.org/ne...btex#hasPublisher
  • Sdružení požárního a bezpečnostního inženýrství
https://schema.org/isbn
  • 978-80-7385-059-3
Faceted Search & Find service v1.16.118 as of Jun 21 2024


Alternative Linked Data Documents: ODE     Content Formats:   [cxml] [csv]     RDF   [text] [turtle] [ld+json] [rdf+json] [rdf+xml]     ODATA   [atom+xml] [odata+json]     Microdata   [microdata+json] [html]    About   
This material is Open Knowledge   W3C Semantic Web Technology [RDF Data] Valid XHTML + RDFa
OpenLink Virtuoso version 07.20.3240 as of Jun 21 2024, on Linux (x86_64-pc-linux-gnu), Single-Server Edition (126 GB total memory, 12 GB memory in use)
Data on this page belongs to its respective rights holders.
Virtuoso Faceted Browser Copyright © 2009-2024 OpenLink Software